Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Patent babci Tereski na cudowny, rozgrzewający krupnik
Adam Moskal
Adam Moskal 21.11.2021 01:00

Patent babci Tereski na cudowny, rozgrzewający krupnik

Krupnik
canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Krupnik wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem - to wtedy pochłanialiśmy jej największe ilości. Zupa ma genialne właściwości rozgrzewające, a duża zawartość warzyw i mięsa syci i dostarcza energii na długie godziny. Pokazujemy, jak przygotować krupnik babci Tereski, który posmakuje każdemu, a w głodnych nostalgii wzbudzi wspomnienia z dzieciństwa.

Krupnik najczęściej gotowany jest na bulionie warzywnym, jednak niektórzy preferują zupy o bardziej intensywnym i głębszym smaku, w taki wypadku można przygotować ją na bulionie mięsnym. Doskonale sprawdza się w tym celu klasyczny rosół, można również sporządzić bulion na wieprzowinie i kościach.

Dawniej najróżniejsze kasze były głównym źródłem węglowodanów i energii, lecz w obecnych czasach pierwsze miejsce zajęły ziemniaki. Poniższa zupa jest więc wspaniałą okazją do wprowadzenia do diety kasz, które są znacznie zdrowsze i pożywniejsze.

Przepis na krupnik babci Tereski

Składniki:

  • 300 g kości ze schabu

  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej

  • 3 łyżki kaszy jaglanej

  • 5 ziemniaków

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • por

  • 2 ząbki czosnku

  • ćwiartka selera

  • 2 łyżki masła

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • koperek

Gotowanie rozpocznij od zalania schabowych kości 2,5 litrami zimnej wody. Postaw je na gazie o średniej mocy i zacznij gotować. Zbieraj szumowiny z powierzchni, a po 20 minutach wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie.

Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obierz i umyj pod bieżącą wodą. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce, selera pokrój w mniejsze kawałki a pora w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub piórka i podsmaż na maśle na złoty kolor.

Wrzuć warzywa do garnka i gotuj przez 10 minut. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy. Posiekaj czosnek i także wrzuć do wywaru. Dopraw go świeżo zmielonym pieprzem, świeżo siekaną natką pietruszki oraz koperkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykonać zupę kalafiorową z dodatkiem dyni i kurkumy. Ten tekst wyjawia przepis na rozgrzewającą zupę cebulową.

Krupnik

Źródło zdjęcia: canva/AlexPro9500, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Mięso Danie