Smakosze.pl Przepisy Wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie
LUKASZ GAGULSKI/AGENCJA SE/East News, canva/superelaks

Wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie

4 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Nie wiesz, jak przygotować wigilijny barszcz? Barszcz czerwony, który zwykle przyrządzasz, nie jest według ciebie wystarczająco smaczny? W tym roku ugotuj go według przepisu Ewy Wachowicz. Ona zawsze robi wigilijny czerwony barszcz na tradycyjnym zakwasie. Jest na tyle pyszny, że błyskawicznie znika z talerzy.

Czerwony barszcz z uszkami jest obowiązkowym, wigilijnym daniem. Powinien być aromatyczny i lekko kwaskowy. Smaku i zapachu dodają mu przyprawy i czosnek, a także buraczany zakwas. Dzięki zakwasowi barszcz zyskuje też charakter i piękny kolor.

Wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie

Składniki:

  • włoszczyzna

  • kilka suszonych grzybów

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • zakwas buraczany

  • 2 ząbki czosnku

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie barszczu czerwonego

Grzyby opłucz, namocz. Grzyby wraz z wodą i oczyszczone warzywa zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj ok. 40 minut, aż powstanie aromatyczny wywar.

Wywar przecedź. Dodaj do niego zakwas buraczany — tyle, by barszcz był aromatyczny i ciemno rubinowy. Dodaj pokrojone ząbki czosnku, chwilę gotuj. Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Możesz go jeszcze raz przecedzić.

Przepis na tradycyjny zakwas na barszcz

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków

  • 1 główka czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 1 łyżeczka kminku

  • 3 l przegotowanej, letniej wody

  • 3 łyżeczki soli

  • szczypta cukru

  • 1 kromka chleba razowego lub żytniego

Przygotowanie zakwasu

Buraki oczyść, pokrój w plasterki, umieść w słoju lub glinianym garnku. Dodaj do nich przekrojone ząbki czosnku, obrany chrzan i kminek oraz kromkę chleba.

Wodę wymieszaj z solą i cukrem, zalej nią buraki. Całość obciąż np. talerzykiem i kamieniem, tak by buraki były cały czas przykryte płynem. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.

Jeśli chcesz poznać przepis na uszka do barszczu , zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, czym zastąpić w uszkach suszone grzyby .

buraki
buraki

Źródło: canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: miastokobiet Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy