Wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie
Nie wiesz, jak przygotować wigilijny barszcz? Barszcz czerwony, który zwykle przyrządzasz, nie jest według ciebie wystarczająco smaczny? W tym roku ugotuj go według przepisu Ewy Wachowicz. Ona zawsze robi wigilijny czerwony barszcz na tradycyjnym zakwasie. Jest na tyle pyszny, że błyskawicznie znika z talerzy.
Czerwony barszcz z uszkami jest obowiązkowym, wigilijnym daniem. Powinien być aromatyczny i lekko kwaskowy. Smaku i zapachu dodają mu przyprawy i czosnek, a także buraczany zakwas. Dzięki zakwasowi barszcz zyskuje też charakter i piękny kolor.
Wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie
Składniki:
-
włoszczyzna
-
kilka suszonych grzybów
-
2 listki laurowe
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
zakwas buraczany
-
2 ząbki czosnku
-
sok z cytryny
-
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie barszczu czerwonego
Grzyby opłucz, namocz. Grzyby wraz z wodą i oczyszczone warzywa zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj ok. 40 minut, aż powstanie aromatyczny wywar.
Wywar przecedź. Dodaj do niego zakwas buraczany — tyle, by barszcz był aromatyczny i ciemno rubinowy. Dodaj pokrojone ząbki czosnku, chwilę gotuj. Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Możesz go jeszcze raz przecedzić.
Przepis na tradycyjny zakwas na barszcz
Składniki:
-
1 kg czerwonych buraków
-
1 główka czosnku
-
kawałek korzenia chrzanu
-
1 łyżeczka kminku
-
3 l przegotowanej, letniej wody
-
3 łyżeczki soli
-
szczypta cukru
-
1 kromka chleba razowego lub żytniego
Przygotowanie zakwasu
Buraki oczyść, pokrój w plasterki, umieść w słoju lub glinianym garnku. Dodaj do nich przekrojone ząbki czosnku, obrany chrzan i kminek oraz kromkę chleba.
Wodę wymieszaj z solą i cukrem, zalej nią buraki. Całość obciąż np. talerzykiem i kamieniem, tak by buraki były cały czas przykryte płynem. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.
Jeśli chcesz poznać przepis na uszka do barszczu , zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, czym zastąpić w uszkach suszone grzyby .
Źródło: canva/Mizina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: miastokobiet Zapraszamy na nasz Instagram