Smakosze.pl
Obieranie ziemniaków

canva/grapix

Jak szybko obierać ziemniaki?

3 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Z ziemniaków można przyrządzić wiele smacznych potraw. Ich obieranie potrafi jednak nieźle zmęczyć, zwłaszcza wtedy, gdy potrzebujemy ugotować znaczną ich ilość. Istnieje jeden trik, który pozwoli nam znacząco skrócić czas potrzebny do pozbawienia ziemniaków skórki. Wystarczy, że natniemy ją przed gotowaniem.

Gotowanie ziemniaków w mundurkach niestety nie jest rozwiązaniem dla każdego. Możemy jednak oszczędzić czas i zachować właściwości odżywcze zawarte w ziemniaku, dzięki prostemu zabiegowi, jakim jest nacięcie skórki.

Rosół z dodatkiem imbiru i kurkumy

Wyrazisty rosół z dodatkiem imbiru i kurkumy

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki obrane w kilka sekund? To możliwe!

Procedura ekspresowego obierania ziemniaków przypomina sparzanie pomidorów, gdzie wrzątek pomaga usunąć ściśle przylegającą do warzywa skórkę. Umyte ziemniaki delikatnie nacinamy na środku — niezbyt głęboko, bo chcemy jedynie naruszyć zewnętrzną warstwę.

Następnie gotujemy je "jak zwykle" i, gdy będą miękkie, zdejmujemy z ognia. Odcedzamy je na sicie, zachowując wodę z gotowania. Przenosimy je do drugiego garnka i zalewamy zimną wodą. Zabieg ten pomoże nam wystudzić nieco ziemniaki, by uniknąć poparzeń.

Teraz możemy usunąć skórkę. Będziemy w stanie zrobić to niemalże jednym ruchem. Co więcej, usuniemy tylko zewnętrzną warstwę. Zachowamy więc cenne składniki odżywcze zmagazynowane bezpośrednio pod skórką warzywa.

Trzeba jeszcze ogrzać schłodzone ziemniaki

Ziemniaki po zalaniu wodą z kranu będą zimne. Warto zatem przenieść je z powrotem do wody z gotowania i podgrzać. Z tego względu warto dokładnie dopilnować czasu gotowania warzywa — niekoniecznie będziemy chcieli, by po kolejnym podgrzaniu się rozpadły.

Ziemniaki możemy też z powodzeniem podgrzać w piecu albo pokroić na plastry i dodać do zapiekanki, odpowiednio modyfikując czas zapiekania przyrządzanego dania. Takie talarki sprawdzą się również w sałatce ziemniaczanej.

Obieranie ziemniaków

Jest patent, który pozwoli ominąć obieranie ziemniaków

Źródło: canva/AbbieImages

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >