Jak szybko obierać ziemniaki?
Z ziemniaków można przyrządzić wiele smacznych potraw. Ich obieranie potrafi jednak nieźle zmęczyć, zwłaszcza wtedy, gdy potrzebujemy ugotować znaczną ich ilość. Istnieje jeden trik, który pozwoli nam znacząco skrócić czas potrzebny do pozbawienia ziemniaków skórki. Wystarczy, że natniemy ją przed gotowaniem.
Gotowanie ziemniaków w mundurkach niestety nie jest rozwiązaniem dla każdego. Możemy jednak oszczędzić czas i zachować właściwości odżywcze zawarte w ziemniaku, dzięki prostemu zabiegowi, jakim jest nacięcie skórki.
Ziemniaki obrane w kilka sekund? To możliwe!
Procedura ekspresowego obierania ziemniaków przypomina sparzanie pomidorów, gdzie wrzątek pomaga usunąć ściśle przylegającą do warzywa skórkę. Umyte ziemniaki delikatnie nacinamy na środku — niezbyt głęboko, bo chcemy jedynie naruszyć zewnętrzną warstwę.
Następnie gotujemy je "jak zwykle" i, gdy będą miękkie, zdejmujemy z ognia. Odcedzamy je na sicie, zachowując wodę z gotowania. Przenosimy je do drugiego garnka i zalewamy zimną wodą. Zabieg ten pomoże nam wystudzić nieco ziemniaki, by uniknąć poparzeń.
Teraz możemy usunąć skórkę. Będziemy w stanie zrobić to niemalże jednym ruchem. Co więcej, usuniemy tylko zewnętrzną warstwę. Zachowamy więc cenne składniki odżywcze zmagazynowane bezpośrednio pod skórką warzywa.
Trzeba jeszcze ogrzać schłodzone ziemniaki
Ziemniaki po zalaniu wodą z kranu będą zimne. Warto zatem przenieść je z powrotem do wody z gotowania i podgrzać. Z tego względu warto dokładnie dopilnować czasu gotowania warzywa — niekoniecznie będziemy chcieli, by po kolejnym podgrzaniu się rozpadły.
Ziemniaki możemy też z powodzeniem podgrzać w piecu albo pokroić na plastry i dodać do zapiekanki, odpowiednio modyfikując czas zapiekania przyrządzanego dania. Takie talarki sprawdzą się również w sałatce ziemniaczanej.
Źródło: canva/AbbieImages
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby
Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania
Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler
Źródło: gotowanie.onet Zapraszamy na nasz Instagram