Smakosze.pl
Obieranie ziemniaków

canva/grapix

Jak szybko obierać ziemniaki?

11 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Z ziemniaków można przyrządzić wiele smacznych potraw. Ich obieranie potrafi jednak nieźle zmęczyć, zwłaszcza wtedy, gdy potrzebujemy ugotować znaczną ich ilość. Istnieje jeden trik, który pozwoli nam znacząco skrócić czas potrzebny do pozbawienia ziemniaków skórki. Wystarczy, że natniemy ją przed gotowaniem.

Gotowanie ziemniaków w mundurkach niestety nie jest rozwiązaniem dla każdego. Możemy jednak oszczędzić czas i zachować właściwości odżywcze zawarte w ziemniaku, dzięki prostemu zabiegowi, jakim jest nacięcie skórki.

Rosół z dodatkiem imbiru i kurkumy

Wyrazisty rosół z dodatkiem imbiru i kurkumy

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki obrane w kilka sekund? To możliwe!

Procedura ekspresowego obierania ziemniaków przypomina sparzanie pomidorów, gdzie wrzątek pomaga usunąć ściśle przylegającą do warzywa skórkę. Umyte ziemniaki delikatnie nacinamy na środku — niezbyt głęboko, bo chcemy jedynie naruszyć zewnętrzną warstwę.

Następnie gotujemy je "jak zwykle" i, gdy będą miękkie, zdejmujemy z ognia. Odcedzamy je na sicie, zachowując wodę z gotowania. Przenosimy je do drugiego garnka i zalewamy zimną wodą. Zabieg ten pomoże nam wystudzić nieco ziemniaki, by uniknąć poparzeń.

Teraz możemy usunąć skórkę. Będziemy w stanie zrobić to niemalże jednym ruchem. Co więcej, usuniemy tylko zewnętrzną warstwę. Zachowamy więc cenne składniki odżywcze zmagazynowane bezpośrednio pod skórką warzywa.

Trzeba jeszcze ogrzać schłodzone ziemniaki

Ziemniaki po zalaniu wodą z kranu będą zimne. Warto zatem przenieść je z powrotem do wody z gotowania i podgrzać. Z tego względu warto dokładnie dopilnować czasu gotowania warzywa — niekoniecznie będziemy chcieli, by po kolejnym podgrzaniu się rozpadły.

Ziemniaki możemy też z powodzeniem podgrzać w piecu albo pokroić na plastry i dodać do zapiekanki, odpowiednio modyfikując czas zapiekania przyrządzanego dania. Takie talarki sprawdzą się również w sałatce ziemniaczanej.

Obieranie ziemniaków

Jest patent, który pozwoli ominąć obieranie ziemniaków

Źródło: canva/AbbieImages

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Gorąca czy zimna? Jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >