Smakosze.pl
Panierowane kiszone ogórki - imprezowy hit

canva/likedat/rodrigobark

Ogórki kiszone w chrupiącej panierce

11 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Szukacie niebanalnej przekąski na imprezę? Zaskoczcie swoich gości ogórkami kiszonymi usmażonymi w pikantnej panierce. Ten z pozoru absurdalny pomysł poskutkuje naprawdę pysznym smakołykiem, który skradnie niejedno serce. Wypróbujcie koniecznie.

Ogórki kiszone nie muszą być wykorzystywane tylko do zupy czy składnik surówki podanej do kotleta schabowego. Pokrojone plastry tego smacznego warzywa możemy opanierować i zjeść podobnie jak skrzydełka czy nuggestsy — z ulubionym sosem. Zróbcie od razu więcej, bo szybko znikną.

Racuchy z jogurtem

Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut

CZYTAJ DALEJ

Przepis na imprezowe ogórki w panierce

Składniki:

  • 5 dużych kiszonych ogórków

  • 1 jajo

  • przyprawy sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, czosnek w proszku

  • pół szklanki mleka

  • bułka tarta do obtoczenia, ok. pół szklanki

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w grube, przypominające nieco chipsy plastry. W głębokim talerzu łączymy bułkę tartą z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajo z mlekiem.

Ogórkowe talarki zanurzamy w masie jajeczno-mlecznej, a następnie obtaczamy w przyprawionej bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i zanurzamy w nim ogórki.

Wyjmujemy je, gdy nabiorą złocistego koloru. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym lub pomidorowym. Te pyszne ogóreczki sprawdzą się też doskonale jako składnik sałatki np. takiej z pomidorkami i fetą.

Wskazówka: jeśli chcecie, by ogórki nie wyszły bardzo tłuste, odsączcie je na ręczniku papierowym. Dzięki temu panierka pozostanie chrupiąca.

Ogórki kiszone w miseczce

Ogórki kiszone będą pyszne, gdy podany je w pikantnej panierce

Źródło: canva/Mariha-kitchen

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >