Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki kiszone w chrupiącej panierce

Ogórki kiszone w chrupiącej panierce

Panierowane kiszone ogórki - imprezowy hit
canva/likedat/rodrigobark

Szukacie niebanalnej przekąski na imprezę? Zaskoczcie swoich gości ogórkami kiszonymi usmażonymi w pikantnej panierce. Ten z pozoru absurdalny pomysł poskutkuje naprawdę pysznym smakołykiem, który skradnie niejedno serce. Wypróbujcie koniecznie.

Ogórki kiszone nie muszą być wykorzystywane tylko do zupy czy składnik surówki podanej do kotleta schabowego. Pokrojone plastry tego smacznego warzywa możemy opanierować i zjeść podobnie jak skrzydełka czy nuggestsy — z ulubionym sosem. Zróbcie od razu więcej, bo szybko znikną.

Przepis na imprezowe ogórki w panierce

Składniki:

  • 5 dużych kiszonych ogórków

  • 1 jajo

  • przyprawy sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, czosnek w proszku

  • pół szklanki mleka

  • bułka tarta do obtoczenia, ok. pół szklanki

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w grube, przypominające nieco chipsy plastry. W głębokim talerzu łączymy bułkę tartą z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajo z mlekiem.

Ogórkowe talarki zanurzamy w masie jajeczno-mlecznej, a następnie obtaczamy w przyprawionej bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i zanurzamy w nim ogórki.

Wyjmujemy je, gdy nabiorą złocistego koloru. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym lub pomidorowym. Te pyszne ogóreczki sprawdzą się też doskonale jako składnik sałatki np. takiej z pomidorkami i fetą.

Wskazówka: jeśli chcecie, by ogórki nie wyszły bardzo tłuste, odsączcie je na ręczniku papierowym. Dzięki temu panierka pozostanie chrupiąca.

Ogórki kiszone w miseczce
Ogórki kiszone będą pyszne, gdy podany je w pikantnej panierce

Źródło: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2 Zapraszamy na nasz Instagram