Ogórki kiszone w chrupiącej panierce
Szukacie niebanalnej przekąski na imprezę? Zaskoczcie swoich gości ogórkami kiszonymi usmażonymi w pikantnej panierce. Ten z pozoru absurdalny pomysł poskutkuje naprawdę pysznym smakołykiem, który skradnie niejedno serce. Wypróbujcie koniecznie.
Ogórki kiszone nie muszą być wykorzystywane tylko do zupy czy składnik surówki podanej do kotleta schabowego. Pokrojone plastry tego smacznego warzywa możemy opanierować i zjeść podobnie jak skrzydełka czy nuggestsy — z ulubionym sosem. Zróbcie od razu więcej, bo szybko znikną.
Przepis na imprezowe ogórki w panierce
Składniki:
5 dużych kiszonych ogórków
1 jajo
przyprawy sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, czosnek w proszku
pół szklanki mleka
bułka tarta do obtoczenia, ok. pół szklanki
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w grube, przypominające nieco chipsy plastry. W głębokim talerzu łączymy bułkę tartą z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajo z mlekiem.
Ogórkowe talarki zanurzamy w masie jajeczno-mlecznej, a następnie obtaczamy w przyprawionej bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i zanurzamy w nim ogórki.
Wyjmujemy je, gdy nabiorą złocistego koloru. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym lub pomidorowym. Te pyszne ogóreczki sprawdzą się też doskonale jako składnik sałatki np. takiej z pomidorkami i fetą.
Wskazówka: jeśli chcecie, by ogórki nie wyszły bardzo tłuste, odsączcie je na ręczniku papierowym. Dzięki temu panierka pozostanie chrupiąca.
Źródło: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby
Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania
Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler
Źródło: o2 Zapraszamy na nasz Instagram