Tradycyjny przepis naszych babć na domowe uszka do barszczu
Czerwony barszcz nie może obejść się bez choćby kilku uszek, które po wgryzieniu wybuchają intensywnym grzybowym smakiem. Poniżej zdradzamy triki na zrobienie ich w tradycyjny i domowy sposób. Przepis jest banalnie prosty, choć wymaga odrobiny czasu na przygotowanie - dlatego warto zarezerwować sobie przynajmniej kilka wolnych godzin.
Uszka do barszczu wedle receptury naszych babć smakują bardzo nostalgicznie i sprawiają, że natychmiast po spróbowaniu cofamy się do dziecięcych lat beztroski. Podczas lepienia uszek pamiętaj, aby zachować odpowiedni kształt i małą wielkość pierożków.
Bardzo ważnym elementem uszek jest oczywiście farsz, który swój silny smak zawdzięcza użyciu suszonych grzybów leśnych. Suszenie kumuluje aromat, dzięki czemu niewielkie pierożki zaskakują intensywnością.
Przepis na uszka do barszczu
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
1 litr ciepłej wody
sól
Farsz:
400 g suszonych grzybów
2 cebule
olej
sól
pieprz
bułka tarta
Zacznij od przygotowania farszu. Grzyby wypłucz, zalej wodą i namocz przez noc. Następnego dnia zagotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Odsącz je z wody i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
Na patelni podsmaż cebulę, aż stanie się złocista. Dodaj do niej grzyby, sól, pieprz oraz bułkę tartą i odstaw na bok. W misce umieść przesianą mąkę i stopniowo wlewaj do niej ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto.
Po zagnieceniu rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Odkrawaj z niego pasy, a następnie kwadraty o boku 4 cm. Na każdy z nich połóż porcję nadzienia, złóż w pół, ściśnij brzegi i sklej przeciwległe rogi trójkątów. Takie uszka wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na cudowny rozgrzewający krupnik.
Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: polskazachwyca.pl Zapraszamy na nasz Instagram