Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-11-29T093859.915

canva/Dar1930

Sałatka jarzynowa ze śledziem. Klasyka w wyjątkowym wydaniu

7 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Bez sałatki jarzynowej nie obędzie się żadne, polskie przyjęcie czy świąteczny obiad. Jednak można ją też zrobić bez okazji, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Dziś proponujemy małą odmianę — przygotujcie sałatkę jarzynową ze śledziem. Ta klasyka w wyjątkowym wydaniu z pewnością wam posmakuje.

Sałatka jarzynowa jest dosyć tania, bo jej podstawę stanowią warzywa korzeniowe. Ziemniak, marchew, pietruszka i seler tworzą zdrowe tło dla bardziej wyrazistych dodatków, takich jak cebula, jabłko, jajko czy właśnie nasz śledź. Rozdrobnione składniki łączą się w smaczną całość za sprawą dodanego majonezu.

Sałatka jarzynowa ze śledziem. Klasyka w wyjątkowym wydaniu

Składniki:

  • 3 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 3 jajka

  • 3 filety śledziowe w oleju

  • 1 cebulka

  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe

  • pół puszki groszku konserwowego

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

jajecznica

Bosko delikatna jajecznica na śmietanie

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Warzywa korzeniowe dokładnie umyj, ugotuj. Po wystudzeniu obierz je i pokrój w niedużą kostkę.

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Filety śledziowe osącz z oleju, pokrój je w kostkę lub nieco większe kawałki.

Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórki pokrój w kostkę. Groszek konserwowy dokładnie odsącz z zalewy.

Przygotowane składniki sałatki umieść w salaterce, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej majonezem połączonym z musztardą, wymieszaj.

Wskazówka: Dla przełamania smaku, do sałatki jarzynowej możesz też dodać pokrojone w kostkę słodkie jabłko.

Po więcej inspiracji na sałatkę jarzynową zapraszamy na naszą stronę. Poznaj przepis na sałatkę jarzynową z koperkiem, a także na sałatkę jarzynową według Magdy Gessler.

śledź

śledź

Źródło zdjęcia: canva/AndreySt

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Czytaj więcej >
kotlety siekane

Przepisy

Przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Prosty pomysł na obiad

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >
pulpety w sosie

Przepisy

Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze

Czytaj więcej >
omlet

Przepisy

Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

Czytaj więcej >