Smakosze.pl Przepisy Wilgotny, oszałamiająco maślany biszkopt - najlepszy przepis
canva/vinicef

Wilgotny, oszałamiająco maślany biszkopt - najlepszy przepis

3 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Biszkopt stanowi podstawę tortu. Jednak wystarczy dodać do niego trochę owoców, by zamienić go w smaczne, codzienne ciasto. Dziś zdradzimy wam najlepszy przepis na wilgotny, oszałamiająco maślany biszkopt. Jest lekki i puszysty i ma ten cudowny, maślany zapach.

Klasyczny biszkopt zazwyczaj przygotowuje się, oddzielnie ubijając białka i łącząc je z pozostałymi składnikami. Podstawą biszkoptu maślanego, czyli genueńskiego są jajka ubite z cukrem. Powinny stworzyć puszystą masę, która bez pomocy proszku do pieczenia utrzyma strukturę ciasta. Do biszkoptu genueńskiego dodaje się też stopione masło. To ono nadaje ciastu przyjemnego smaku i wilgotności.

Wilgotny, oszałamiająco maślany biszkopt — najlepszy przepis

Składniki:

  • 6 dużych jajek

  • 4 dag masła

  • 15 dag drobnego cukru

  • 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 16 dag mąki pszennej

Przygotowanie maślanego biszkoptu

Jajka wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. Ich ogrzewanie możesz przyspieszyć, wkładając je do dobrze ciepłej wody. Masło rozpuść, przestudź. Średniej wielkości tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Jajka wybij do miski, zmiksuj do białości. Wtedy dodaj do nich cukier drobny i cukier wanilinowy i ubijaj na najwyższych obrotach miksera, do czasu, aż powstanie jasna, gęsta i puszysta masa. Dobrze ubita masa jajeczna powinna podwoić swoją objętość.

Mąkę wysyp na sito. Przesiewaj ją do masy jajecznej, dzieląc na 3 części i delikatnie mieszając rózgą lub łyżką. Masło wymieszaj z łyżką ciasta, dodaj do ciasta znajdującego się w misce, delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do tortownicy. Delikatnie wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika o temperaturze 175 st. C i piecz ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia wbij w środek ciasta wykałaczkę, by zobaczyć, czy jest już upieczone. Jeśli do patyczka przyklei się ciasto, wydłuż nieco czas pieczenia.

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i wraz z formą upuść go na podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie idealnie płaski, nie opadnie nierówno. Ciasto wystudź, wyjmij z formy, usuń papier do pieczenia. Biszkopt przekrój na 3 blaty.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tort marchewkowy . Dowiesz się z niej również, jak przygotować tort banofee .

ubijanie jaj
ubijanie jaj

Źródło zdjęcia: canva/gerenme

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy