Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Okrasy na śledzie po kaszubsku

Przepis Okrasy na śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku Karola Okrasy
canva/Marcin Jucha; TRICOLORS/EAST NEWS WARSZAWA

Marynowane śledzie smakują wspaniale. Nie warto więc się ograniczać. Sięgajmy po nie częściej niż jedynie od święta. Prawdziwie polska ryba, jaką jest śledź, skradnie wasze serca, jeśli podacie ją w pysznym sosie pomidorowym, zaproponowanym przez Karola Okrasę. Koniecznie spróbujcie tej wyjątkowej receptury na śledzie po kaszubsku.

Każdy smakosz wie, że śledzie najlepiej smakują ze świeżą cebulką. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodatki do ryby urozmaicić. Sos na bazie pomidorów, doprawiony octem i miodem z nutami ziela angielskiego i liści laurowych to pyszna kompozycja, która odmieni wasze spojrzenie na tę wigilijną rybę i sprawi, że skusicie się na nią więcej niż raz.

Przepis na obłędne śledzie po kaszubsku Karola Okrasy

Składniki:

  • 300 g śledzi matiasów

  • 2 cebule

  • 3 kiszone ogórki

  • 150 g koncentratu pomidorowego

  • 3 łyżki miodu spadziowego

  • ½ szklanki wody

  • 2 łyżeczki octu

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 4 listki laurowe

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż nabierze złotego koloru. Ogórki również kroimy w kostkę i dodajemy je do cebuli.

Zawartość patelni mieszamy i jeszcze chwilę smażymy, by sok z ogórka nieco odparował. Następnie łączymy zawartość patelni z koncentratem pomidorowym i 2 łyżkami miodu. Dolewamy wodę oraz 1 łyżeczkę octu. Doprawiamy pieprzem i redukujemy sos, gotując go na niewielkim ogniu.

Gdy sos odrobinę zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie doprawiamy go pozostałym miodem i octem oraz solą. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do miski i mieszamy dokładnie z przygotowanym sosem. Odstawiamy, by smaki się połączymy. Najlepiej smakują następnego dnia. Sprawdźcie też inne przepisy Karola Okrasy. W tym artykule zdradzamy, jak przygotowuje on pyszne knedle z twarogiem. Tu natomiast znajdziecie jego patent na pomidorówkę. Dajcie się porwać tym wyjątkowym smakom.

Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują po nocy spędzonej w lodówce

Źródło zdjęcia: canva/ JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram