Smakosze.pl
Tosty a'la pizza

canva/kapongza

Obłędnie pyszne tosty à la pizza - ideał na kolacje

11 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Został ci chleb tostowy i nie wiesz co z nim zrobić? Tosty z piekarnika, które swoją formą przypominają pizzę, będą bardzo dobrym pomysłem. Kombinacja sera i pomidorów pasuje doskonale do chrupiących podpieczonych kromek pieczywa. Żaden smakosz nie powinien obok niej przejść obojętnie.

Roztopiony, ciągnący się ser smakuje obłędnie z dodatkiem sosu pomidorowego. Do tego duetu można dodać niemal wszystko. Pasować będą duszone pieczarki, plasterki szynki, papryka, a nawet świeży pomidor. Cokolwiek wybierzecie — będzie pysznie.

Pyszne ciasto bez pieczenia

Smakowity przepis Kuronia na ciasto bez pieczenia z dodatkiem budyniu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na szybkie i smaczne tosty à la pizza

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego

  • 100 ml sosu pomidorowego lub ketchupu

  • 200 g parówek drobiowych

  • 100 g pomidorków cherry

  • 100 g ulubionego sera

  • kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Z parówek zdejmujemy osłonkę, kroimy je na plasterki. Pomidorki przekrawamy na pół, a papryczkę kroimy na cienkie krążki.

Kromki chleba tostowego smarujemy z jednej strony sosem pomidorowym i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej układamy parówki oraz pomidorki.

Posypujemy je serem startym na tarce o dużych oczkach. Na wierzchu układamy kawałki chilli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 10-15 minut. Podajemy gorące. Smacznego.

Wskazówki:

  • Tosty będą pyszne nawet z samym serem. Dodajcie do niego solidną porcję pieprzu, a kromki posmarujcie posiekanym czosnkiem. Smak z pewnością was zachwyci.

  • Do przygotowania tostów możecie wykorzystać chleb pełnoziarnisty. Zastępując parówki szynką parmeńską lud szwarcwaldzką oraz posypując gotowe tosty rukolą, uzyskacie naprawdę pyszne i zdrowe danie.

  • W wersji wegańskiej pomidory połączyć możecie z „fetą” przyrządzoną z miękkiego tofu. Te smaki idealnie do siebie pasują, a podkręcić je możecie, dodając do sosu suszonej bazylii i oregano.

Wypróbujcie także inne nasze zapiekanki. W tym artykule zdradzamy jak przygotować kalafior z sosem serowym. Ten natomiast zawiera recepturę na wersję ziemniaczaną z niespodzianką.

Tosty à la pizza

Tosty à la pizza doskonale smakują w chłodne jesienne wieczory

Źródło zdjęcia: canva/deeepblue

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >