Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowity przepis Kuronia na ciasto bez pieczenia z dodatkiem budyniu

Smakowity przepis Kuronia na ciasto bez pieczenia z dodatkiem budyniu

Pyszne ciasto bez pieczenia
canva/Qwart

Macie ochotę na ciasto, ale przeraża was wizja zakalca? A może nie macie piekarnika? W tej sytuacji idealnie sprawdzają się przepisy na ciasta bez pieczenia. Dziś proponujemy wam pyszny deser Jakuba Kuronia, dzięki któremu na nowo odkryjecie smak serka, śmietanki herbatników i czekolady.

Z tym przepisem z kilku składników, które znajdziecie w każdym sklepie, wyczarujecie pyszne ciasto. Połączenie śmietankowego budyniu, delikatnego serka mascarpone, herbatników i czekolady jest obłędne. Gwarantujemy, że spodoba się każdemu amatorowi deserów.

Przepis na proste ciasto bez pieczenia z budyniem i serkiem mascarpone

Składniki:

  • 300 g ulubionych herbatników

  • 300 ml mleka

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

  • 60 g budyniu waniliowego

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36%

  • 250 g mascarpone

  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody

  • 6 łyżek cukru

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)

  • 60 g czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 70%

Przygotowanie:

Budyń waniliowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 300 ml mleka i 4 łyżek cukru. Zależy nam, by masa wyszła gęsta. Odstawiamy ją do wystygnięcia. Masło ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę i porcjami dodajemy do niego wystudzony budyń.

Po wymieszaniu całego budyniu dodajemy łyżkę esencji waniliowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na dnie blachy układamy warstwę herbatników i pokrywamy ją kremem budyniowym. Wierzch przykrywamy kolejna porcja ciastek.

Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem, lecz nie na sztywno. Jedną łyżkę ubitej śmietany łączymy z mascarpone tak, aby zrobiło się nieco rzadsze. Następnie łyżka po łyżce dodajemy serek do kremówki.

Pod koniec wsypujemy cukier i przestudzoną, ale jeszcze niestężałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, a gotowym kremem pokrywamy drugą warstwę herbatników. Całość posypujemy starta na tarce czekoladą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy na zimno lub z filiżanką czarnej kawy.

Sprawdźcie też inne pyszne pomysły Jakuba Kuronia. Szczególnie polecamy ten przepis na knedle śliwkowe. Sezon na ten owoc jeszcze trwa i warto z niego skorzystać. Spróbujcie koniecznie również tej receptury na pyszne gołąbki z kapusty włoskiej — są lepsze niż klasyczne.

Mascarpone
Mascarpone jest pyszny nie tylko w klasycznym tiramisu

Źródło zdjęcia: canva/RESTOCK images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram