Tort marchewkowy
Jak przygotować tort marchewkowy?
Przygotowanie tortu marchewkowego, jeśli porównać z innymi tortami jest naprawdę proste. Można pokusić się o stwierdzenie, że tort ten nie może się nie udać.
składniki:
ciasto
4 marchewki
100 g orzechów włoskich
1 ½ szklanki mąki
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
150 ml oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
undefined
krem:
125 g serka naturalnego Philadelphia
250 g mascarpone
pół szklanki cukru pudru
½ cytryny
przygotowanie:
ciasto
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C
Marchewkę umyć dokładnie, obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
Przygotować miskę i przesiać do niej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do innej miski wbić jajka, dodać do nich dodać cukier i cukier wanilinowy i ubić na jednolitą masę.
Następnie powoli, stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Powoli wsypać też mieszankę z mąką i dodać cynamon oraz sól. Mieszać mikserem do uzyskania masy bez grudek.
Dodać marchew i orzechy i zmiksować ponownie do połączenia wszystkich składników.
Przygotować tortownicę i średnicy ok. 26 cm i dokładnie posmarować ją masłem.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu, wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystudzenia
krem
Wycisnąć Wszystkie składniki kremu włożyć do miski i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, z połówki cytryny wycisnąć sok i wlać do środka podczas miksowania.
dekoracja tortu
Upieczone ciasto pokroić na trzy równe części, dolny blat ułożyć na paterze, na której chcemy podać tort
Dolny blat dokładnie posmarować kremem, a następnie położyć na niego drugi blat i też posmarować go kremem. Następnie kładziemy trzeci blat i pozostały krem smarujemy na wierzchu tortu.
Górę tortu możemy ozdobić na przykład połówkami orzechów włoskich
Tort marchewkowy z domowym karmelem
Tort możesz ozdobić także karmelem, który niewątpliwie nada mu niepowtarzalny smak. Jak zrobić domowy karmel?
składniki na karmel:
½ szklanki cukru
woda
łyżeczka masła
50 ml śmietany 30%
przygotowanie:
Cukier wsypać na patelnię i podgrzewać na małym ogniu. Gdy cukier rozpuści się całkowicie tworząc brązowy, jasny płyn, dolać na patelnię trochę wody. Całość mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie dodać śmietankę i masło, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając.
Karmel można dodać zarówno tylko na wierzchnią warstwę ciasta jak i przekładać go między warstwami.
Tort marchewkowy wersja fit
Jeśli zależy Ci na ograniczeniu kalorii, możesz także przygotować tort marchewkowy w wersji fit!
składniki:
1,5 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka orzechów włoskich
4 jajka
3 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni C
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić mikserem na sztywną pianę, a żółtka w osobnym naczyniu wymieszać z miodem. Do żółtek dodać powoli pianę i olej kokosowy, cały czas mieszając mikserem.
Do miski przesiać przez sito mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie dodać ją do miksowanej masy.
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, orzechy obrać z łupiny i skórki i pokroić lub zblendować na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej masy dodać cynamon, przyprawę do piernika, marchew i orzechy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy
Przygotować tortownicę o średnicy ok. 26 cm, posmarować ją cienką warstwą masła i przelać do niej masę. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut.
Fit tort marchewkowy możesz wzbogacić o krem, który zrobisz tak jak w przypadku standardowego tortu marchewkowego, zamieniając jedynie cukier na ksylitol.
undefinedundefinedundefined