Smakosze.pl
Tort marchewkowy

pixabay.com

Tort marchewkowy

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Pierwsze spróbowanie tortu marchewkowego jest zaskakujące, niemal nie czuć w nim marchwi! Odpowiedni dobór składników sprawia, że od ciasta marchewkowego trudno się oderwać, nie jest za słodkie, a inne niż wszystkie i zdecydowanie pyszne, a w dodatku szybkie do przygotowania.

Jak przygotować tort marchewkowy?

Przygotowanie tortu marchewkowego, jeśli porównać z innymi tortami jest naprawdę proste. Można pokusić się o stwierdzenie, że tort ten nie może się nie udać. 

składniki: 

ciasto

4 marchewki

100 g orzechów włoskich

1 ½ szklanki mąki

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

150 ml oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody

łyżeczka cynamonu

szczypta soli

undefined

krem:

125 g serka naturalnego Philadelphia

250 g mascarpone

pół szklanki cukru pudru

½ cytryny

przygotowanie:

ciasto

  • Piekarnik nagrzać na 180 stopni C

  • Marchewkę umyć dokładnie, obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.

  • Przygotować miskę i przesiać do niej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

  • Do innej miski wbić jajka, dodać do nich dodać cukier i cukier wanilinowy i ubić na jednolitą masę.

  • Następnie powoli, stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Powoli wsypać też mieszankę z mąką i dodać cynamon oraz sól. Mieszać mikserem do uzyskania masy bez grudek.

  • Dodać marchew i orzechy i zmiksować ponownie do połączenia wszystkich składników.

  • Przygotować tortownicę i średnicy ok. 26 cm i dokładnie posmarować ją masłem.

  • Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

  • Po upieczeniu, wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystudzenia

krem

  • Wycisnąć Wszystkie składniki kremu włożyć do miski i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, z połówki cytryny wycisnąć sok i wlać do środka podczas miksowania.

dekoracja tortu

  • Upieczone ciasto pokroić na trzy równe części, dolny blat ułożyć na paterze, na której chcemy podać tort

  • Dolny blat dokładnie posmarować kremem, a następnie położyć na niego drugi blat i też posmarować go kremem. Następnie kładziemy trzeci blat i pozostały krem smarujemy na wierzchu tortu.

  • Górę tortu możemy ozdobić na przykład połówkami orzechów włoskich

Tort marchewkowy z domowym karmelem

Tort możesz ozdobić także karmelem, który niewątpliwie nada mu niepowtarzalny smak. Jak zrobić domowy karmel?

składniki na karmel:

½ szklanki cukru

woda

łyżeczka masła

50 ml śmietany 30%

przygotowanie:

  • Cukier wsypać na patelnię i podgrzewać na małym ogniu. Gdy cukier rozpuści się całkowicie tworząc brązowy, jasny płyn, dolać na patelnię trochę wody. Całość mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Następnie dodać śmietankę i masło, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając.

  • Karmel można dodać zarówno tylko na wierzchnią warstwę ciasta jak i przekładać go między warstwami.

Tort marchewkowy wersja fit

Jeśli zależy Ci na ograniczeniu kalorii, możesz także przygotować tort marchewkowy w wersji fit!

składniki:

1,5 szklanki startej marchewki

1,5 szklanki mąki orkiszowej

1 szklanka orzechów włoskich

4 jajka

3 szklanki oleju kokosowego

3 łyżki miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni C

  • Oddzielić białka od żółtek, białka ubić mikserem na sztywną pianę, a żółtka w osobnym naczyniu wymieszać z miodem. Do żółtek dodać powoli pianę i olej kokosowy, cały czas mieszając mikserem.

  • Do miski przesiać przez sito mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie dodać ją do miksowanej masy.

  • Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, orzechy obrać z łupiny i skórki i pokroić lub zblendować na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej masy dodać cynamon, przyprawę do piernika, marchew i orzechy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy

  • Przygotować tortownicę o średnicy ok. 26 cm, posmarować ją cienką warstwą masła i przelać do niej masę. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut.

Fit tort marchewkowy możesz wzbogacić o krem, który zrobisz tak jak w przypadku standardowego tortu marchewkowego, zamieniając jedynie cukier na ksylitol.

undefinedundefinedundefined

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >