Wiosenna sałatka jarzynowa na grilla z ogórkiem i rzodkiewką. Idealna na majówkę
Polecamy wam wiosenną sałatkę jarzynową z grilla, z dodatkiem ogórka i rzodkiewki. Będzie idealna na majówkę, ale nie tylko. Doskonale uzupełni pieczone mięsa i ryby, a jest tania, szybka i prosta do przygotowania. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Posiłek na świeżym powietrzu nie powinien ograniczać się jedynie do pieczonego mięsa podanego z chlebem. Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy, jeśli podacie do niego surówkę lub sałatkę. Porcja warzyw dostarczy organizmowi potrzebnych składników, ale też będzie odprężeniem dla żołądka.
Co podać do dań z grilla? Mogą to być pokrojone warzywa, np. pomidory, ogórki, rzodkiewki. Można też zrobić miskę zielonej sałaty z dodatkami. Jeśli jednak wolicie coś pożywniejszego, postawcie na sałatkę ziemniaczaną z wiosennymi dodatkami.
Wiosenna sałatka jarzynowa na grilla
Składniki:
-
ok. 75 dag ziemniaków, najlepiej młodych
-
4 jajka
-
pęczek rzodkiewek
-
1 ogórek sałatkowy
-
koperek
-
szczypiorek
-
po 3 łyżki majonezu i śmietany
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz
>
Przygotowanie sałatki
Ziemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj, odcedź, wystudź. Obierz je ze skórki, pokrój w średniej wielkości kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, pokrój w dużą kostkę.
Rzodkiewki oczyść z liści, odkrój korzonki, opłucz, pokrój w plasterki. Ogórek umyj, obierz, pokrój w kostkę lub plasterki.
Koperek i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Rozdrobnione składniki sałatki umieść w salaterce.
W kubku wymieszaj majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dopraw do smaku, dodaj do warzyw, sałatkę wymieszaj.
Po więcej inspiracji na pyszne sałatki zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na sałatkę z kiszonych ogórków , a także na sałatkę ze szczawiem i rodzynkami .
Źródło zdjęcia: canva/Aleksander62
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: stronakuchni