Smakosze.pl Przepisy Wiosenny omlet ze szczawiem. Odświeżające śniadanie
canva/milanfoto

Wiosenny omlet ze szczawiem. Odświeżające śniadanie

30 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie ochotę na oryginalny, poranny posiłek? Przygotujcie wiosenny omlet ze szczawiem. Wasze śniadanie będzie sycące i odświeżające dzięki połączeniu pożywnych jajek i kwaśnego warzywa. Zrobicie je błyskawicznie, wystarczy, że wcześniej wybierzecie się na krótki spacer.

Młode listki szczawiu pojawiają się, gdy tylko zrobi się trochę cieplej. Zwykle na przełomie kwietnia i maja. Można je spotkać w przydomowych ogródkach, na łąkach i polanach. Oczywiście nie należy zbierać szczawiu w pobliżu ruchliwych ulic, bo będzie zanieczyszczony. Bez problemu kupicie go również na bazarkach.

Przygotowanie omleta ze szczawiem jest bardzo proste. Wystarczy przesmażyć listki, zalać je masą jajeczną i usmażyć. To połączenie jest nie tylko smaczne, ale też korzystne dla naszego zdrowia. Jajka neutralizują bowiem działanie kwasu szczawiowego zawartego w zielonych liściach.

Wiosenny omlet ze szczawiem

Składniki:

  • 2 garście młodych liści szczawiu

  • 1 łyżka masła

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

Przygotowanie omleta

Listki szczawiu przebierz, dokładnie opłucz i osusz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp posiekany szczaw, przesmaż go, co jakiś czas mieszając.

Jajka wybij do miseczki, dodaj mleko, trochę soli i pieprzu. Roztrzep całość rózgą lub widelcem, nadając jej puszystości.

Masę jajeczną wylej na patelnię i równomiernie rozprowadź. Patelnię przykryj i smaż omlet na małym ogniu, aż wierzch się zetnie.

Możesz też usmażyć omlet w tradycyjny sposób, tzn. gdy usmaży się z jednej strony, obrócić na go na drugą stronę i dosmażyć.

Wskazówka:

Pod koniec smażenia omlet możesz posypać startym serem. Roztopi się, dodając potrawie smaku.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na omlet z płatkami owsianymi , a także na omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia .

siekanie szczawiu
siekanie szczawiu

Źródło zdjęcia: canva/kivitimov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy