Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia? Mamy prosty patent

Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia? Mamy prosty patent

Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia
canva/arnau2098

Omlet biszkoptowy jest pyszną propozycją na szybkie i wyjątkowo sycące śniadanie. Wystarczy chwila, by przyrządzić ten rarytas a dzięki prostemu patentowi polegającemu na ubicie piany z białek nie będziecie potrzebować proszku do pieczenia. Spróbujcie, a wasz omlet wyjdzie puszysty i lekki niczym chmurka.

Receptura na omlet biszkoptowy jest naprawdę prosta. Wystarczy dobrze ubić białka, a pozostałe składniki starannie połączyć z żółtkami. Po usmażeniu masy uzyskujemy placuszek tak delikatny, jak te przyrządzane przez nasze babcie. Podajcie go ze słodkimi konfiturami lub ulubionym sosem warzywnym — w obu wersjach będzie wyśmienity.

Przepis na lekki omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia

Składniki:

  • 2 jaja

  • pól szklanki mleka

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 czubate łyżki mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Wlewamy do nich mleko i roztrzepujemy przy pomocy rózgi. Wsypujemy mąkę, a następnie starannie mieszamy, aż do połączenia się składników. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę.

Łączymy ją z przygotowaną wcześniej masą z żółtek. Mieszamy wszystko delikatnie i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez 4 minuty. Obracamy omlet.

Podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Smażąc danie na średnim ogniu, powinniśmy uzyskać wypieczoną wewnątrz masę, która będzie lekko zrumieniona na wierzchu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Po więcej przepisów wykorzystujących jajka zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić puszysty biszkopt. Ten natomiast zawiera wskazówki, które pomogą wam przyrządzić jajko sadzone bez tłuszczu.

Omlet będzie pyszny w wersji wytrawnej
Omlet będzie pyszny w wersji wytrawnej

Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Sprint Cooking

Zapraszamy na nasz Instagram