Włączyła kamerę i pokazała jak kroić arbuza. Nie ma lepszego sposobu
Lubicie zjeść arbuza w sezonie letnim? Słodki i soczysty owoc ma oddane grono fanów. Niestety podczas jedzenia go łatwo pobrudzić się lepkim sokiem. Aby temu zapobiec, podziel go na zgrabne słupki.
Niezawodny patent na krojenie arbuza
Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za arbuzem. Już niewielka porcja zapewnia przyjemną porcję orzeźwienia. Gorzej, jeśli po degustacji całe ręce i co gorsza koszulkę mamy w owocowym soku. Czy da się tego jakoś uniknąć?
Większość ludzi dzieli arbuzy na duże półokręgi. Taki kawałek ciężko spałaszować bez narobienia szkód. Od dziś zapomnij jednak o polepionej buzi i dłoniach. Arbuzowe poręczne kąski na 2 gryzy pokocha każdy.
Jak wybrać słodkiego i soczystego arbuza?
Kupno smacznego arbuza w całości może być dla niektórych problematyczne . Jak wybrać dojrzały owoc bez przyglądania się jego środkowi? Na szczęście jest kilka wskazówek, które mogą w tym pomóc . Zastosuj je i ciesz się wybornym smakiem owocu.
Dojrzały arbuz powinien być zielony . Jedynym białym lub żółtym miejscem na jego powierzchni ma być spód, którym przylegał do ziemi. Im bardziej żółty odcień ma to miejsce, tym bardziej smakowity będzie owoc .
Skórka arbuza musi być twarda i jędrna . Unikaj tych, które uginają się pod naciskiem. Warto też konkretny egzemplarz zważyć w dłoniach . Soczysty i dojrzały arbuz będzie cięższy, niż jego mniej apetyczny odpowiednik .
Przed kupnem opukaj powierzchnię arbuza . Ten dojrzały wyda z siebie głuchy, podobny do bębenka dźwięk . Jeśli wszystkie testy owoc przeszedł śpiewająco, możesz śmiało wkładać go do koszyka . Po przyniesieniu do domu pozostanie go tylko zmyślnie pokroić .
Jak sprytnie pokroić arbuza?
Zgrabne pokrojenie arbuza nie jest trudną sztuką . Przyda nam się jednak do tego ostry i dość duży nóż. Im dłuższe będzie ostrze, tym łatwiej pójdzie nam praca .
Wybranego arbuza przekrój na pół . Następnie weź jedną z połówek i połóż ją miąższem do dołu . Najlepiej uczynić to na powierzchni, na której będziemy serwować owoc . Dzięki temu gotowy do podania będzie już w kilka chwil .
Połówkę arbuza pokrój w wzdłuż na plastry o grubości ok. 2 cm . Następnie analogiczne nacięcia zrób w poprzek, tworząc swego rodzaju kratkę . Dzięki temu owoc podzielisz na niewielkie słupki, które wygodnie można wziąć w dłoń, a następnie zjeść bez zalewania się sokiem . Już nigdy nie pokroisz arbuza inaczej. Soczysty arbuz będzie doskonałą bazą na lemoniadę . Czy wiesz, że z tego owocu raz dwa przyrządzisz domowe lody ?
Źródło: TikTok @nellen.2021