Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Orzeźwiająca i chłodząca lemoniada z arbuza. Idealna w ciepłe dni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.08.2022 15:00

Orzeźwiająca i chłodząca lemoniada z arbuza. Idealna w ciepłe dni

Orzeźwiająca i chłodząca lemoniada z arbuza. Idealna w ciepłe dni
canva/ Rimma_Bondarenko

Domowa lemoniada arbuzowa jest doskonałym pomysłem na orzeźwiający napój w upalne dni. Lemoniada doskonale gasi pragnienie i chłodzi, a jaj niepowtarzalny smak sprawi, że zniknie błyskawicznie. Poznaj przepis na orzeźwiającą i chłodzącą lemoniadę z arbuza, nie ma lepszej.

Na rynku możemy kupić gotowe lemoniady o różnych smakach, jednak nie dorównują smakiem domowej lemoniadzie. Napój, który przygotujemy samodzielnie, nie zawiera również żadnych konserwantów i ulepszaczy smaku, są w nim wyłącznie naturalne produkty.

Lemoniada przygotowana z arbuza, soku z cytryn, wody i cukru smakuje wyśmienicie. Do napoju możesz dodać wodę niegazowaną lub gazowaną, w zależności od preferencji, a także zmniejszyć jej kaloryczność poprzez dodanie ksylitolu zamiast klasycznego cukru.

Domowa lemoniada jest gęsta, mocno arbuzowa i odrobinę kwaśna, idealnie orzeźwia i chłodzi nawet w największy upał. Napój, oprócz fenomenalnego smaku, doskonale nawadnia i wzmacnia odporność.

Szukasz pomysłu na równie pyszną lemoniadę? Tu poznasz przepis na lemoniadę z rabarbaru, jest idealna w sezonie.

Przepis na lemoniadę arbuzową

Składniki na około 1,5 l lemoniady:

  • 1,5 kg arbuza

  • 100 g cukru lub ksylitolu

  • 2 szklanki wody

  • kostki lodu

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn

Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

Wyjmij miąższ z arbuza i pokrój na mniejsze kawałki, następnie oprósz cukrem lub ksylitolem i zblenduj na gładką masę, następnie przecedź przez gęste sito, aby pozbyć się pestek.

Do musu z arbuza wlej wodę, sok z cytryn i ponownie wymieszaj. Kostki lodu możesz dodać na końcu przed samym podaniem, możesz je również zblendować z resztką składników, smacznego.

Kawałki arbuza
Źródło zdjęcia: canva/ MariaUspenskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl