Właśnie pojawiły się w lasach. Patrz pod nogi, są niesamowicie cenne
W lasach znajdziemy już grzyby, które należą do leśnej arystokracji. Niestety bywają uznawane za trujące, choć są pełne wyjątkowego smaku. Wyróżnia je intensywnie czerwona noga i cena. Trzeba za nie słono zapłacić.
Borowiki ceglastopore już rosną
Robi się coraz cieplej, dlatego w polskich lasach pojawiają się już pierwsze grzyby . Można w nich znaleźć borowiska ceglastoporego, którego wyróżnia intensywnie czerwona noga i ciemnobrązowy kapelusz. Tych grzybów w Polsce nie jest dużo, więc gdy je dostrzeżemy, warto zwrócić na nie uwagę.
Czerwona noga tego grzyba sprawia, że bywa on uznawany za okaz trujący. Noga odbarwia się na sinoniebieski kolor w wyniku naciśnięcia lub przekrojenia . Ten wygląd sprawia, że borowik ceglastopory jest podobny do trującego borowika szatańskiego. Niewprawieni grzybiarze muszą uważać, by szatana nie wziąć za wartościowego borowika ceglastoporego. Jednak szatan charakteryzuje się jaśniejszym kapeluszem.
Jak jeść borowika ceglastoporego?
Borowika ceglastoporego zawsze należy jeść po obróbce termicznej. Spożycie go na surowo może wywołać problemy żołądkowe. W niektórych regionach Polski ten grzyb jest nazywany ceglakiem, kardynałem lub gniewusem. Te smaczne borowiki znajdziemy najczęściej w górach. Ponoć już pojawiły się w Bieszczadach i Beskidach.
Najczęściej rosną pod jodłami, świerkami i bukami. Borowika ceglastoporego warto usmażyć lub udusić. Ten grzyb nadaje się też do suszenia. Warto wiedzieć, że jest cenny. Wszystko dlatego, że za 1 kg tych suszonych borowików trzeba zapłacić 120 zł.
Borowik, który zmienia odcienie
Borowiki ceglastopore mają karminowy spód kapelusza. Pojawiają się w maju, a ostatnich zbiorów możemy dokonać w październiku . Kapelusze tych grzybów mogą mieć nawet 20 cm średnicy. Wyróżnia je zamszowa skórka, która robi się coraz gładsza wraz ze wzrostem grzyba.
Jeśli więc spotkasz borowika ceglastoporego w lesie, możesz go zbierać. Jest smaczny i świetnie nadaje się do smażenia, duszenia i suszenia. Raczej zbiorów dokonasz w górach, choć bywa, że grzybiarze dostrzegają je na nizinach. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić deser z herbatników i jabłek. Podawaliśmy przepis na smaczne placki z cukinii i ryżu.
Źródło: eska.pl, ekologia.pl, echodnia.eu