Smakosze.pl Produkty Właśnie pojawiły się w lasach. Patrz pod nogi, są niesamowicie cenne
Fot. Wikipedia/Holger Krisp

Właśnie pojawiły się w lasach. Patrz pod nogi, są niesamowicie cenne

2 maja 2024

W lasach znajdziemy już grzyby, które należą do leśnej arystokracji. Niestety bywają uznawane za trujące, choć są pełne wyjątkowego smaku. Wyróżnia je intensywnie czerwona noga i cena. Trzeba za nie słono zapłacić.

Borowiki ceglastopore już rosną

Robi się coraz cieplej, dlatego w polskich lasach pojawiają się już pierwsze grzyby . Można w nich znaleźć borowiska ceglastoporego, którego wyróżnia intensywnie czerwona noga i ciemnobrązowy kapelusz. Tych grzybów w Polsce nie jest dużo, więc gdy je dostrzeżemy, warto zwrócić na nie uwagę.

Czerwona noga tego grzyba sprawia, że bywa on uznawany za okaz trujący. Noga odbarwia się na sinoniebieski kolor w wyniku naciśnięcia lub przekrojenia . Ten wygląd sprawia, że borowik ceglastopory jest podobny do trującego borowika szatańskiego. Niewprawieni grzybiarze muszą uważać, by szatana nie wziąć za wartościowego borowika ceglastoporego. Jednak szatan charakteryzuje się jaśniejszym kapeluszem.

grzyby
Fot. Canva/Hilda Weges
Smaruję nim ciasto francuskie i kładę na nim ser i pomidory. Ta przekąska nie ma sobie równych

Jak jeść borowika ceglastoporego?

Borowika ceglastoporego zawsze należy jeść po obróbce termicznej. Spożycie go na surowo może wywołać problemy żołądkowe. W niektórych regionach Polski ten grzyb jest nazywany ceglakiem, kardynałem lub gniewusem. Te smaczne borowiki znajdziemy najczęściej w górach. Ponoć już pojawiły się w Bieszczadach i Beskidach.

Najczęściej rosną pod jodłami, świerkami i bukami. Borowika ceglastoporego warto usmażyć lub udusić. Ten grzyb nadaje się też do suszenia. Warto wiedzieć, że jest cenny. Wszystko dlatego, że za 1 kg tych suszonych borowików trzeba zapłacić 120 zł.

Borowik, który zmienia odcienie

Borowiki ceglastopore mają karminowy spód kapelusza. Pojawiają się w maju, a ostatnich zbiorów możemy dokonać w październiku . Kapelusze tych grzybów mogą mieć nawet 20 cm średnicy. Wyróżnia je zamszowa skórka, która robi się coraz gładsza wraz ze wzrostem grzyba.

Jeśli więc spotkasz borowika ceglastoporego w lesie, możesz go zbierać. Jest smaczny i świetnie nadaje się do smażenia, duszenia i suszenia. Raczej zbiorów dokonasz w górach, choć bywa, że grzybiarze dostrzegają je na nizinach. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić deser z herbatników i jabłek. Podawaliśmy przepis na smaczne placki z cukinii i ryżu.

grzyby
Fot. Canva/zia_shusha

Źródło: eska.pl, ekologia.pl, echodnia.eu

Natnij pomidory, nafaszeruj koperkiem i zawiń w folię. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Biedronka potwierdziła. Dziś od 20:00 do 23:30 uwielbiany produkt dostaniesz gratis, będą limity
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy