Wlej do wrzącej zupy ogórkowej zamiast śmietany. Babciny trick nie ma sobie równych
Zupa ogórkowa należy do kanonu klasycznych polskich potraw. Powstało mnóstwo jej wersji, zarówno klasycznych, jak i z nowoczesnym zacięciem. My dziś prezentujemy najlepszą, bo najprostszą babciną recepturę na to wyśmienite danie. Aby podkręcić nieco jego smak, do zabielenia użyjemy delikatnej maślanki.
Zupa ogórkowa z maślanką zaskakują wyjątkowym smakiem
Maślanka to napój mleczny o delikatnym śmietankowym smaku. Powstaje jako produkt uboczny przy ubijaniu masa. Popularne jest spożywanie jej jako napoju, jednak niewiele osób zna jej wszystkie zastosowania kulinarne. Jednym z najciekawszych jest użycie maślanki do zaprawienia zupy ogórkowej.
Maślanka jest doskonałym zamiennikiem śmietany, jeśli chodzi o zabielanie zup. Cechuje się mniejszą zawartością tłuszczu, oraz niższą kalorycznością, niż konkurencyjny produkt. Zupa ogórkowa zabielona maślanką nie ustępuje jednak z niczym pod względem smaku w porównaniu z wersją klasyczną. Wypróbuj ten sposób raz, a zostaniesz przy nim na dłużej.
Przepis na zupę ogórkową z maślanką
Składniki:
- 2 litry rosołu
- 8-10 ogórków kiszonych średniej wielkości
- 4-5 ziemniaków
- 1 szklanka maślanki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
- koperek do podania
Jak zrobisz doskonałą zupę ogórkową z maślanką?
Ziemniaki na zupę ogórkową obierz i pokrój w kostkę . Wywar przelej do garnka. Dołóż do niego kartofle oraz liść laurowy i ziele angielskie . Gotuj całość przez ok. 20 minut, aż warzywa staną się miękkie .
Ogórki zetrzyj na grubych oczkach tarki . Dołóż je do zupy, kiedy ziemniaki będą już ugotowane. Zupę ogórkową trzymaj na ogniu przez kolejne 10- 15minut .
W niewielkim kubeczku wymieszaj maślankę z odrobiną gorącej zupy ogórkowej . Zahartowany nabiał dolej do garnka i wymieszaj . Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj ją posiekanym drobno koperkiem . Jeśli nie znacie smaku naleśników na maślance, to czas najwyższy nadrobić te zaległości . Produkt nadaje się też wyśmienicie do przyrządzenia dań mięsnych .