Smakosze.pl Przepisy Wlej do wrzącej zupy ogórkowej zamiast śmietany. Babciny trick nie ma sobie równych
Canva / arfo

Wlej do wrzącej zupy ogórkowej zamiast śmietany. Babciny trick nie ma sobie równych

30 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zupa ogórkowa należy do kanonu klasycznych polskich potraw. Powstało mnóstwo jej wersji, zarówno klasycznych, jak i z nowoczesnym zacięciem. My dziś prezentujemy najlepszą, bo najprostszą babciną recepturę na to wyśmienite danie. Aby podkręcić nieco jego smak, do zabielenia użyjemy delikatnej maślanki.

Zupa ogórkowa z maślanką zaskakują wyjątkowym smakiem

Maślanka to napój mleczny o delikatnym śmietankowym smaku. Powstaje jako produkt uboczny przy ubijaniu masa. Popularne jest spożywanie jej jako napoju, jednak niewiele osób zna jej wszystkie zastosowania kulinarne. Jednym z najciekawszych jest użycie maślanki do zaprawienia zupy ogórkowej.

Maślanka jest doskonałym zamiennikiem śmietany, jeśli chodzi o zabielanie zup. Cechuje się mniejszą zawartością tłuszczu, oraz niższą kalorycznością, niż konkurencyjny produkt. Zupa ogórkowa zabielona maślanką nie ustępuje jednak z niczym pod względem smaku w porównaniu z wersją klasyczną. Wypróbuj ten sposób raz, a zostaniesz przy nim na dłużej.

Lara Gessler doradza, co warto podać na komunię. Ten wybór zadziwia

Przepis na zupę ogórkową z maślanką

Składniki:

  • 2 litry rosołu
  • 8-10 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do podania

Jak zrobisz doskonałą zupę ogórkową z maślanką?

Ziemniaki na zupę ogórkową obierz i pokrój w kostkę . Wywar przelej do garnka. Dołóż do niego kartofle oraz liść laurowy i ziele angielskie . Gotuj całość przez ok. 20 minut, aż warzywa staną się miękkie .

Ogórki zetrzyj na grubych oczkach tarki . Dołóż je do zupy, kiedy ziemniaki będą już ugotowane. Zupę ogórkową trzymaj na ogniu przez kolejne 10- 15minut .

W niewielkim kubeczku wymieszaj maślankę z odrobiną gorącej zupy ogórkowej . Zahartowany nabiał dolej do garnka i wymieszaj . Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj ją posiekanym drobno koperkiem . Jeśli nie znacie smaku naleśników na maślance, to czas najwyższy nadrobić te zaległości . Produkt nadaje się też wyśmienicie do przyrządzenia dań mięsnych .

maślanka wlewana do kubka.png
Canva / fascinadora
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone to prawdziwe niebo w gębie
Znamy godziny otwarcia sklepów w majówkę. Nie przegap szansy na zrobienie zakupów
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy