Smakosze.pl Przepisy Włosi jadają zamiast jajecznicy. Hitowe śniadanie z jajek
Fot. Canva/nortonxs

Włosi jadają zamiast jajecznicy. Hitowe śniadanie z jajek

22 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

O tym, że kuchnia włoska jest najlepsza na świecie, wiedzą wszyscy. Nie każdy jednak zna ją tyle, aby wiedzieć, że włoskie śniadania również są smaczne. Szczególnie jedno danie, które może konkurować ze znaną nam jajecznicą. Koniecznie wypróbuj przepis, a na pierwszy posiłek nie przygotujesz już nic innego.

Włoskie śniadanie nie do pobicia

Śniadanie jest niewątpliwie jednym z ważniejszych posiłków w cięgu dnia, ponieważ dostarcza nam cennej energii. To właśnie dzięki temu lepiej funkcjonujemy w pierwszej części dnia i jesteśmy wydajniejsi. Dlatego pod żadnym pozorem nie należy ich pomijać.

Jednym z lepszych jest włoskie śniadanie i przygotowane na nie friratta z szynką. Danie bardzo mocno przypomina zwykłą jajecznicę, ale jest o niebo lepsze. O tym, z jakich produktów je przygotować oraz sam przepis , poznasz w dalszej części tekstu.

friratta.jpg
Fot. Canva/rundstill
Żadna zupa, żaden sos. Z leśnych grzybów zrobiłem wyśmienity obiad dla całej rodziny

Tanie śniadanie z jajek i kilku składników

Włoskie śniadanie składa się tylko z kilku składników. Najważniejsze są przede wszystkim jajka oraz szynka, która nie tylko nada całości smaku, ale też zwiększy sytość. Niezbędne okażą się także warzywa, które podkreślą smak dania. Niezbędnych produktów nie ma zbyt wiele, a przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 plastry szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • ½ pęczka natki pietruszki

Friratta z szynką - przepis

Przygotowanie rozpocznij od wbicia jajek do miski. Następnie roztrzep je. Szynkę oraz obrana cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż szynkę. Kiedy się zarumieni, wlej jajka. Wymieszaj składniki.

Pomidory umyj, przekrój na pół i ułóż na wierzchu. Na wierzchu rozsyp starty parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Danie zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Gotowy placek podawaj na śniadanie, a nikt nie wyjdzie z domu głodny.

friratta.jpg
Fot. Canva/rudisill
Inflacja nie dotyczy posłów na Wiejskiej. Nie uwierzysz, ile płacą za obiad na stołówce
Zamówił schabowego w knajpie po Kuchennych Rewolucjach. Fani dawno nie słyszeli, by odzywał się w ten sposób
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy