Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna zupa, żaden sos. Z leśnych grzybów zrobiłem wyśmienity obiad dla całej rodziny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.10.2024 16:37

Żadna zupa, żaden sos. Z leśnych grzybów zrobiłem wyśmienity obiad dla całej rodziny

kaszotto z grzybami
Fot. Shutter/patrick001

Obiad z grzybami to nie tylko sosy i zupy. Poznaj wyjątkowy przepis na smaczne danie, które zachwyci nawet tych, którzy za grzybami szczególnie nie przepadają. Potrawa zachwyci domowników na tyle, że poproszą, abyś przyrządzała ją częściej. Z tym sposobem przygotowanie trwa chwilę i jest banalne. 

Najlepsze danie z grzybami leśnymi

Masz tyle zbiorów z grzybobrania, że już nie wiesz, co z nimi robić? Zupa grzybowa czy sos to smaczne dania, ale mało kto wie, że istnieje jeszcze lepsze. Chodzi o kaszotto z grzybami, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem oraz całą kompozycją.

Jego przygotowanie nie jest trudne i co najważniejsze czasochłonne. Dzięki czemu danie z grzybami leśnymi zyska zwolenników wśród zabieganych i niemających czasu na skomplikowane gotowanie. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły dotyczące przygotowania.

grzy by.jpg
Fot. Canva/Jerome Sowa
Inflacja nie dotyczy posłów na Wiejskiej. Nie uwierzysz, ile płacą za obiad na stołówce

Danie z grzybami leśnymi za grosze

Kaszotto z grzybami składa się z kilku składników. Dzięki czemu przygotowane danie nie będzie kosztowało wiele. Najważniejsze są przede wszystkim grzyby, które powinny być świeże lub mrożone. Do przygotowania kaszotto nie sprawdzą się suszone. Oprócz nich potrzebne będą składniki z listy poniżej. Żadnego z nich nie pomijaj i trzymaj się proporcji, a obiad wyjdzie doskonały.

Składniki:

  • 500 g grzybów
  • 2 szalotki
  • 250 g kaszy pęczek
  • 3 szklanki buliony warzywnego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Przepis na kaszotto z grzybami

Grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Szalotki drobno posiekaj i porusz solą. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Na małym ogniu zeszklij szalotki, a następnie dodaj grzyby i suchą kaszę. Zwiększ płomień i smaż składniki przez 4 minuty.

Następnie wlej szklankę bulionu, a całość przypraw pieprzem i solą. Co jakiś czas zamieszaj, a gdy kasza wchłonie balon, wlej kolejną szklankę. Całość gotuj, do momentu zmięknięcia kaszy. Gotowe danie podawaj z posiekaną natką pietruszki. 

kasza.jpg
Fot. Canva/Natalya Hanin