Włóż wszystko do rękawa, zapiecz i podaj z tym sosem. Rodzina cię ozłoci za ten przepis
Ten wyjątkowo prosty i szybki przepis pozwala na przygotowanie niezwykłego warzywnego dania. Upieczone warzywa to samo zdrowie, a z dodatkiem łatwej wariacji na temat sosu tatarskiego smakują wyśmienicie. Takie obiad można jeść nie tylko w piątek warto sięgać po niego regularnie. Zapieczone warzywa mogą być też doskonałym dodatkiem do mięsa. Zacznijmy zatem.
Warzywa zapieczone w rękawie
Istnieje wiele wariantów przepisu, w którym rękaw do pieczenia staje się workiem na luźne składniki, które dzięki temu można podpiec we własnym sosie. W tym wypadku jest to worek złota. Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie na Instagramie , w swojej wersji łączy same zdrowe warzywa. Czyni ją to świetną pozycją na piątkowy obiad.
Uzupełnieniem dania jest prosty sos na bazie jogurtu z ogórkami konserwowymi. Nie mamy tu więc żadnego majonezu ani innych kalorycznych dodatków . Sytość tego dania i wszystkie składniki odżywcze pochodzą z warzyw.
Obiad bez mięsa – z pieczonych warzyw
A jest tych składników odżywczych niemało. Poczynając od sałaty, która zawiera białko, jest bardzo sycąca, ale niezwykle uboga w kalorie. Bataty zawierają zaś witaminy i mikroelementy . Są też źródłem węglowodanów w tym doskonałym obiedzie z pieczonych warzyw bez grama mięsa.
Składniki
- 100 g marchewki
- 250 g cukinii
- 80 g pietruszki
- 400 g kapusty
- 350 g batats
- 250 g kwaśnych jabłek
- 100 g cebuli
- 10 ml oleju
- 100 g jogurtu greckiego
- 40 g ogórków konserwowych
- 1 mały pęczek koperku
- Sól i pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie
Pieczone warzywa na piątkowy obiad
Krok 1 . Bataty, jabłka i cukinię kroimy w kostkę, cebulę w pióra, a warzywa korzeniowe ścieramy na tarce.
Krok 2 . Składniki wraz z przyprawami wrzucamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy z obu stron.
Krok 3 . Warzywa mieszamy, potrząsając, i wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 4 . Ogórki konserwowe i koperek drobno siekamy.
Krok 5 . Łączymy je z jogurtem, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Krok 6 . Pieczone warzywa podajemy z sosem jogurtowym.