Na Tłusty Czwartek zamiast pączków podaję oponki serowe. Wystarczy prosty trik, by nie ociekały tłuszczem
Oponki serowe to przysmak, który już za kilka tygodni będzie przygotowywany na Tłusty Czwartek. Niestety, tradycyjny frykas ma jedną wadę – jest bardzo kaloryczny, a w niektórych wypadkach wprost ocieka tłuszczem. Okazuje się jednak, że istnieje sposób, aby temu zapobiec. Poznaj prosty trik, a domowe oponki wyjdą nie tylko smaczne, ale i o wiele lżejsze.
Tłusty czwartek, czyli słodka tradycja
Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, w który nieumiarkowanie w jedzeniu jest całkiem uzasadnione i co najważniejsze dozwolone. Wynika to z tradycji, która w ten sposób pozwala na zakończenie karnawału i przygotowanie się do postu odbywającego się przed Wielkanocą. W ten jedyny dzień większość z nas zajada się pączkami oraz innymi słodkimi pysznościami.
Niektórzy przygotowują na tę okazję również oponki serowe, które choć smaczne, są bardzo tłuste. Coraz więcej miłośników tych przekąsek ma świadomość, że spożywanie tłustych przysmaków w nadmiarze to nie najlepszy pomysł, nawet jeżeli odbywa się to tylko w Tłusty czwartek. Dlatego warto poznać przepis, jak ten umieszczony poniżej, z którym przygotujesz oponki serowe w sposób, dzięki któremu nie będą tłuste. Jak to w ogóle możliwe?
Dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą obłędnie puszyste i pyszne jak nigdySkładniki na oponki serowe
Zanim dowiesz się, jak przygotować oponki serowe, poznaj niezbędne składniki. Nie ma ich zbyt wiele, a najważniejszym z nich jest oczywiście twaróg. Kupując go, wybierz ten, który zawiera najmniejszą ilość tłuszczu. Oprócz niego potrzebne będą również jajka, cukier oraz mąka. Nasze oponki nie będą smażone w głębokim tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Dzięki temu unikniemy zbędnych kalorii. Będzie pysznie i lekko jednocześnie.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
Przepis na oponki serowe
Do miski przesiej mąkę i wsyp proszek do pieczenia. Wsyp oba cukry i wymieszaj składniki. Następnie dodaj twaróg, śmietanę oraz wbij jajko i żółtka z pozostałych dwóch jajek. Składniki połącz w ciasto, a następnie dokładnie je zagnieć.
Ciasto rozwałkuj je na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij z niego okręgi. Ze środka każdego okręgu kieliszkiem wytnij mniejszy otwór.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej oponki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim oponki przez 10 minut. Dzięki pieczeniu przysmak będzie mniej tłusty i mniej kaloryczny. Po przestudzeniu, oponki obsyp cukrem pudrem.
Sprawdź także, co dodać do ciasta na naleśniki, aby wyszły puszyste oraz dowiedz się, gdzie obecnie zrobisz najtańsze zakupy.