Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W czasie karnawału muszę podać to ciasto. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.01.2025 14:18

W czasie karnawału muszę podać to ciasto. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje

ciasto Królewicz
Fot. YouTube/Słodka chwila

Karnawał w Rio trwa już w najlepsze, dlatego i ty rozpocznij świętowanie. Dobrej zabawie powinno towarzyszyć ciasto Królewicz. Poznaj przepis i zrób je nawet dzisiaj. Przygotowanie jest łatwe, a smak i wygląd zachwyci każdego łasucha. 

Najlepszy deser na karnawał

Karnawał to ostatni czas przed świętami wielkanocnymi na huczną zabawę. Nie można się wtedy ograniczać i warto zapomnieć również o diecie. Szczególnie jeżeli będziesz mieć okazję, aby spróbować ciasto Królewicz z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu. 

Jego przygotowanie jest proste, ale wymaga poświęcenia nieco więcej czasu. Upiecz je, a o doskonałym smaku przekonasz się na własnym podniebieniu. Gwarantujemy, że ten deser będziesz przygotowywać znacznie częściej. 

masa na biszkopt.jpg
Fot. YouTube/Słodka chwila
Najlepszy do smażenia, Polacy nic o nim nie wiedzą. Ten olej to prawdziwe złoto

Ciasto Królewicz z tych składników

Ciasto przygotowane na karnawał z poniższego przepisu składa się z masy budyniowej, lekkiego biszkoptu oraz z ciasta miodowego. Oznacza to, że potrzebnych składników jest całkiem sporo. Na szczęście są łatwo dostępne i można je nabyć w rozsądnej cenie. Ponadto smak ciast wynagradza wszystkie zakupy, które trzeba zrobić na potrzeby tego przepisu. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. 

Składniki:

  • 3 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 150 g + 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ l mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g cukru

Przepis na ciasto Królewicz

Do miski wsyp trzy szklanki mąki oraz pół szklanki cukru pudru, sodę oczyszczoną. Połącz składniki, a następnie dodaj masło, miód i wbij dwa jajka. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite ciasto

Podziel je na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Każdy z nich ułóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 12 minut

Do miski wlej białka z trzech jajek i za pomocą miksera ubij je na sztywno. Ubijając, partiami wsypuj pół szklanki cukru. Kiedy cukier się rozpuści, wlewaj po jednym żółtku, kontynuując mieszanie. Na koniec wsyp ¾ szklanki mąki pszennej i wymieszaj składniki. 

Ciasto na biszkopt powinno być jednolite i delikatnie lejące. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź ciasto i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Po przestudzeniu przekrój go wzdłuż na pół.

W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. Litr mleka wlej do garnka i wsyp cukier waniliowy oraz 200 gramów cukru. Wymieszaj składniki, a następnie podgrzewaj je na średnim ogniu. 

Pozostałe mleko wlej do miski i rozpuść w nim trzy opakowania budyniu. Wymieszaj składniki. Mieszaninę wlej go garnka. Mieszak składniki, do momentu zgęstnienia budyniu. Kiedy to nastąpi, zdejmij garnek z palnika i dodaj 250 gramów masła. Całość dokładnie wymieszaj. 

Na upieczony wcześniej placek z ciasta miodowego wyłóż część kremu budyniowego. Następnie przykryj go połówką biszkoptu. Wyłóż na niego krem, a następnie przykryj go drugim ciastem miodowym. Wyłóż na niego pozostały krem, a ciasto schowaj do lodówki, aby wystygło, a krem stężał.

Sprawdź także, jaka przyprawa zostaje wycofana ze sklepu oraz dowiedz się, jaki napój jest idealny na odchudzanie

masa budyniowa.jpg
Fot. YouTube/Słodka chwila