Smakosze.pl
Wojskowa grochówka

Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 4.0

Wojskowa grochówka według Karola Okrasy

25 Marca 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Nic nie może równać się ze smakiem prawdziwe, wojskowej grochówki. Przysmak Polaków najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, po solidnym wysiłku fizycznym. Dziś przedstawiamy niezawodną recepturę na grochówkę według Karola Okras

Grochówka, to typowe danie serwowane w wojsku. Polacy pokochali tę potrawę i nawet jeśli ktoś w wojsku w ogóle nie był, to i tak uwielbia grochówkę tak samo jak zawodowi żołnierze. Treściwa, rozgrzewająca i bardzo smaczna – te właśnie cechy powinna mieć zupa idealna. I właśnie taka jest grochówka. Grochówka tak bardzo spodobała się Polakom, że nie można wyprawić żadnej imprezy masowej, jeśli nie ma w niej punktu, który mówi o zaserwowaniu grochówki.

Najlepiej smakuje w plenerze, nalewana wielką chochlą z jeszcze większego kotła, do plastikowych, jednorazowych misek. Do tego jeszcze kromka chleba i do dzieła. Nawet jeśli wśród nas są teraz jacyś sceptycy, którym smak grochówki nie do końca odpowiada, to mamy pewność, że w festiwalowym klimacie, będzie to ich ulubiona zupa.

Energia z grochu

Bez wątpienia zupa ta, jest naładowana wartościami odżywczymi oraz świetnie sprawdza się jako bomba energetyczna. Kiedy pojawiła się na stołach biedniejszych warstw społecznych, czyli chłopów i mieszczan. W ówczesnych książkach kucharskich można było znaleźć opisy, które przedstawiały grochówkę jako propozycję na obfity i smaczny obiad. Grochówka ma stałe miejsce obok takich tradycyjnych zup jak krupnik, rosół czy barszcz.

Może nie wiecie, ale grochówka niegdyś była zupą typowo jarską. Dopiero później zaczęto wzbogacać ją o kiełbasę i boczek. Przepis, który wprowadzał do grochówki mięso znalazł się w książce kucharskiej z roku 1972. Wtedy też autor polecał ugotować zupę na wywarze z wędzonki i doprawić majerankiem i czosnkiem. Potrawa ta jest tak bardzo popularna, gdyż przygotowanie jej nie wymaga dużych nakładów finansowych.

Groch i ziemniaki, to podstawa polskiej kuchni obecna w naszym menu od zarania dziejów. Te produkty stoją na ważnym miejscu w polskiej tradycji kulinarnej. Są bogate w witaminy i wartości odżywcze, dobrze zapełniają brzuch i dodają energii na długi czas. Prawdopodobnie dlatego grochówka stała się zupą typowo wojskową. Niski koszt przygotowania przy ogromnych korzyściach zarówno smakowych jak i sycących.

Grochówka – przepis według Karola Okrasy

Do przygotowania całego garnka grochówki, potrzebujesz:

- 0,5 kg grochu- 0,5 kg żeberek wieprzowych- 2l zimnej wody- 6 liści laurowych- 2 łyżki majeranku- 200g ziemniaków- 1 marchew- 1 korzeń pietruszki- 300g wędzonego boczku- 2 cebule- 1 łyżeczka mąki pszennej- 1 ząbki czosnku- sól, pieprz

Oczywiście, przygotowanie grochówki musimy rozpocząć od zalania grochu zimną wodą i namoczeniu go minimum przez 3 godziny, a najlepiej to przez całą noc.

Ugotuj wywar z żeberek. Włóż do dużego garnka pół kilograma mięsa, zalej wodą i gotuj do momentu, aż stanie się zupełnie miękkie. Wtedy wyjmij żeberka i pozostaw w oddzielnej misce do wykorzystania na później. Nie wylewaj wywaru, który postał podczas gotowania – dopraw go majerankiem i liśćmi laurowymi. Będzie on podstawą naszej pysznej zupy.

Do powstałego rosołu dodaj namoczony groch i gotuj przez około 60 minut. Powinien stać się on zupełnie miękki. W tym czasie pokrój czosnek, marchewkę oraz korzeń pietruszki i chwilę podsmaż je na patelni. Dopraw solą oraz pieprzem. Potrzymaj warzywa na rozgrzanym oleju nie dłużej niż 5 minut. W międzyczasie odkrój skórę z boczku i wrzuć ją do gotującego się grochu. Resztę również pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Możesz zrobić to razem z warzywami. Całą zawartość patelni przerzuć do do zupy.

Żeby danie stało się trochę gęste, to tym razem, zamiast śmietany, użyjemy zasmażki. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na maśle i dodaj do niej mąki. Potrzymaj zasmażkę chwilę na kuchence. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Następnie nabierz łyżkę zupy i przelej ją na patelnię. Chwilę pogotuj powstałą mieszaninę i dodaj ją do zupy energicznie mieszając. Pokrój ziemniaki w kostkę. One też szybko powinny znaleźć się w garnku. Nie zapomnij o wcześniej ugotowanych żeberkach. Obierz je z mięsa i dodaj do zupy. Wszystko gotuj razem do momentu, aż ziemniaki staną się zupełnie miękkie.

Potrawę podawaj gorącą z kawałkiem świeżego pieczywa.

Podobne artykuły

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >