Wprost stworzona na wielkanocny stół rolada szpinakowa - szybki przepis
Rolada szpinakowa, to inaczej biszkopt wytrawny z dodatkiem szpinaku, w który zawinięty został wędzony łosoś w akompaniamencie śmietankowego, aksamitnego serka. Taka przystawka zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Dzięki dodaniu szpinaku, biszkopt zyskuje przepiękny, zielony kolor, który w połączeniu z bielą serka oraz łososiowym, delikatnym kolorem ryby, sprawia, że rolada jest także wspaniałą ozdobą stołu.
Łosoś – Oskar za rolę drugoplanową!
Chociaż szpinakowy biszkopt znacząco wyrówna się na stole i jest odtwórcą głównej roli, to jednak nie można zapomnieć o równie znaczącym nadzieniu. Na szczególną uwagę należy poświęcić łososiowi. Obok szpinaku, jest on także naładowany wartościami odżywczymi, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ten gatunek ryby jest bardzo chętnie kupowany przez Polaków, mimo że łosoś nosi znamiona produktu luksusowego. Jest on znacznie droższy od ogólnie znanych ryb takich jak dorsz lub mintaj. Mimo wszystko jego smak jest tak wyjątkowy i lubiany, że często wolimy wydać parę groszy więcej. Możemy go nabyć w formie świeżej, mrożonej, wędzonej, pieczonej oraz puszkowanej.
Świeży łosoś jest bogatym źródłem witaminy D, witamin z grupy B. Należy wspomnieć, że łosoś zawiera spore ilości selenu, które są nam niezbędne do poprawy odporności organizmu – chroni czerwone krwinki przed działaniem wolnych rodników. Mięso z łososia jest dość kaloryczne, gdyż on sam zalicza się do ryb tłustych. Doładuje on nasze ciało porządną dawką zdrowej energii. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych – szczególnie omega-3 – zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Eksperci twierdzą, że wpływa na opóźnienie choroby wieńcowej serca, a także hamuje rozwój cukrzycy typu 2. Ponad to wpływa zbawiennie na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Badacze twierdzą jednak, świeży łosoś jest znacznie zdrowszy od wędzonego. Mimo cudownego smaku i aromatu wędzone mięso ma w sobie trochę mniej wartości niż ryba nie poddana temu procesowi. Wędzony łosoś ma w sobie dawkę potasu, żelaza, fosforu, manganu, cynku, miedzi oraz wapnia.
Chemiczne nazwy pierwiastków mogą odstraszać, jednak są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wędzona ryba zawiera bardzo wysoką dawkę sodu – niestety z racji tego nie jest polecany osobom z nadciśnieniem oraz osobom chorującym na nerki. Jeśli jednak nie mamy żadnych problemów zdrowotnych, to łosoś – nawet ten wędzony – jest zalecanym elementem zdrowej, zbilansowanej diety.
Rolada szpinakowa – przepis
Do wykonania rolady potrzebujesz następujące składniki:
4 jajka100 ml mleka160g szpinaku baby100g maki pszennej250g łososia wędzonego w plastrach250g ziołowego serka typu Almettemały korzeń chrzanukopereksól, pieprz
Przygotowywanie rolady zacznij od umycia liści szpinaku i zmielenia je na zielona masę w blenderze. Żółtka wymieszaj z pomocą miksera z mlekiem, mąką oraz szczypta soli. Do masy dodaj zmielone liście szpinaku. Białka ubij na sztywna pianę i delikatnie złącz je z pozostałymi składnikami. Najlepiej zrobić to drewnianą lub silikonową szpatułką.
Gotowe ciasto wyłóż na płasko na dużej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Cienki, szpinakowy biszkopt piecz w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Gdy podstawa rolady będzie gotowa, wyjmij blachę i jeszcze ciepłe ciasto zwiń w rulon razem z papierem. Dzięki temu zabiegowi unikniesz pokruszenia biszkoptu w kolejnym etapie gotowania.
Gdy ciasto będzie już wystudzone, odwiń je – pamiętaj, aby zostawić papier – i posmaruj całą powierzchnię serkiem z dodatkiem startego chrzanu. Ilość tego dodatku zależy od Twoich preferencji – im więcej chrzanu, tym wyrazistszy smak. Następnie ułóż obok siebie plastry łososia i posyp wszystko koperkiem. Zacznij ponownie zwijać roladę, tym razem dokładniej i ciaśniej. Jednocześnie odwijaj papier do pieczenia. Gdy powstanie gruby, długi rulon zawiń go ciasno w ten sam papier i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyścignij danie i pokrój w grube plastry. Podawaj na zimno.