Wrzuć 2 łyżki do masy na mielone, będą cudownie soczyste. Ten dodatek jest najważniejszy
Kotlety mielone wychodzą zbyt suche? Zaradź temu wa prosty sposób i dodaj do masy na kotlety jeden nietypowy składnik. Kotlety wyjdą idealne i bardzo soczyste. Poznaj przepis, a już zawsze będziesz przygotowywać je według niego.
Jeszcze lepsze kotlety mielone
Kotlety mielone obok schabowych to klasyka polskiej kuchni. Ich smak i delikatność ceni sobie każdy. Niestety, czasami zdarza się tak, że wychodzą one zbyt suche i sporo tracą na smaku. Niektórzy kucharze próbują je ratować, dodając do masy na kotlety cukinie lub marchew.
Taki sposób jest skuteczny, ale nie oszukujmy się, prawdziwe mielone mają składać się w całości z mięsa , a nie z warzyw. Dlatego poznaj lepszy sposób, dzięki któremu kotlety wyjdą soczyste i ciekawsze pod względem smaku. Szczegóły w dalszej części tekstu.
Kotlety mielone tylko z tych składników
Aby kotlety mielone wyszły idealne, masę na nie należy wzbogacić musztardą. Dzięki takiemu dodatkowi mięso po usmażeniu nie wyjdzie suche, a przy okazji nabierze nieco ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ważne jest również samo mięso, dlatego kup to dobrej jakości ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Wszystkie potrzebne produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa
- 2 łyżki musztardy
- 1 cebula
- 2 jajka
- olej
- granulowany czosnek
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone
Przygotowanie kotletów rozpocznij od przełożenia mięsa do miski. Dodaj do niego musztardę, granulowany czosnek, pieprz i sól. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wsyp do pozostałych składników. Wbij jajka i wymieszaj całość na jednolitą masę.
Dodaj odrobinę bułki tartej i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Z masy uformuj kotlety i ułóż je na gorącym tłuszczu. Kotlety mielone smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj je na obiad z ulubionymi dodatkami, a każdy zauważy różnicę.
Sprawdź także, jak w łatwy sposób wyczyścić piekarnik oraz dowiedz się, jakiego mięsa unikać .