Smakosze.pl Przepisy Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast
canva/Ferumov

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

26 września 2022

Macie ochotę na kawę tak aromatyczną, jak nigdy wcześniej? Połączcie napar z mieszanką przypraw korzennych. Smak małej czarnej będzie bogatszy, a jej dobroczynne właściwości niezliczone. Zdradzamy prosty patent na wyjątkowy pobudzający napój.

Przyprawy korzenne znakomicie podkręcają metabolizm i sprawiają, że mamy wrażenie, iż od razu jest nam cieplej. Warto skorzystać z tej prostej sztuczki i przy okazji sięgania po smaczną małą czarną dodać do niej nieco pełnej pozytywnego wpływu na organizm mieszanki korzennych przypraw. Napar zachwyci was od pierwszej chwili.

Przepis na aromatyczną kawę z przyprawami

Składniki na 2 porcje naparu:

  • 4-6 plastrów świeżego imbiru

  • 2 filiżanki świeżo zaparzonej czarnej kawy

  • pół łyżeczki mieszanki przypraw korzennych

Składniki na korzenną przyprawę do kawy:

  • 4 łyżeczki cynamonu mielonego

  • pół łyżeczki otartej gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

  • 1,5 łyżeczki zmielonych goździków

  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu

Jak przygotować aromatyczną kawę z przyprawami? Prosty patent na rozgrzewający napar

Przygotowanie pobudzającego naparu o właściwościach rozgrzewających zaczynamy od wymieszania przypraw i zamknięcia ich w szczelnym słoiczku. Najlepiej wybrać produkty w kawałku i rozdrobnić je przy pomocy tarki, moździerza lub młynka zależnie od wyjściowej wielkości i struktury.

W kawiarce, ekspresie lub metodami przelewowymi przygotowujemy dwie porcje czarnej kawy. Do każdej z dwóch filiżanek wkładamy po 2-3 plasterki obranego imbiru i wsypujemy po 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw do kawy.

Zalewamy gorącym świeżo sporządzonym naparem i dokładnie mieszamy. Po chwili napój jest gotowy do podania. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszną kawę. Szczególnie polecamy deserową wersję po królewsku z dodatkiem jaj i aromatycznej wanilii, a także nieco ostrzejszą w smaku kawę z chili .

Kawa z przyprawami jest pyszna
canva/Lisovskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy