Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący przepis na kawę po królewsku. W środku przysmak rodem z PRL-u

Zaskakujący przepis na kawę po królewsku. W środku przysmak rodem z PRL-u

Przepis na kawę po królewsku
canva/YuhtNguyen

Kawa dla wielu z nas jest stałym elementem poranka. Małą czarną warto od czasu do czasu urozmaicić. Tym razem proponujemy dodanie do niej kogla-mogla. Jajeczny deser z dawnych czasów sprawi, że napar będzie się pięknie prezentował, a jego słodycz przełamie kawową goryczkę. Spróbujecie?

Sposobów podania kawy jest wiele. Dodatki potrafią zupełnie zmienić jej charakter. Czarny napar z puszystą jajeczną pianką o słodko-ostrym smaku z pewnością skusi niejednego amatora niestandardowych wersji klasycznego, porannego napoju.

Po ten smakołyk polecamy sięgnąć po południu. Kawa po królewsku est niczym deser — zawiera cukier i jajka, więc raczenie się nią o poranku może nie przynieść oczekiwanego pobudzającego efektu.

Przepis na smakowitą kawę po królewsku

Składniki na 2 porcje napoju:

  • 2 filiżanka mocnej, świeżo zaparzonej kawy

  • 4 żółtka dużych jaj

  • 4 łyżki cukru

  • odrobina ekstraktu z wanilii

  • papryka chilli w proszku

Jak przygotować kawę po królewsku? Jeden dodatek was zaskoczy

Żółtka umieszczamy w większym naczyniu i miksujemy je wraz z cukrem do czasu, aż uzyskamy puszystą masę. Na koniec łączymy ją z ekstraktem z wanilii i szczyptą chilli.

Gorący napar przygotowany dowolną metodą — w ekspresie, w kawiarce czy na filtrze — przelewamy do szklanek lub kubków. Na wierzchu umieszczamy słodką masę jajeczną. Oprószamy kolejna szczypta ostrej przyprawy.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na podanie kawy. Szczególnie polecamy zaserwowanie jej z kardamonem lub ze szczyptą soli. W obu przypadkach smak naparu nabierze przyjemnego aromatu i wyrazistości.

Kawa po królewsku zachwyca smakiem
canva/Matthew Venker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: