Smakosze.pl Przepisy Wrzuć tę roślinę do miski i odpal blender. To najlepszy dodatek do dań z grilla
Pyszne masło z czosnku niedźwiedziego
Canva / getty images; Screen z YouTube z kanału @urwisa_mama

Wrzuć tę roślinę do miski i odpal blender. To najlepszy dodatek do dań z grilla

6 maja 2023
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Podczas grillowania skupiamy się zazwyczaj na kiełbasach i innych mięsach. Jednak równie ważne są dodatki. Tym razem warto postawić na masło z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Dzięki niemu wszystkie dania z rusztu będą smakowały jeszcze lepiej.

Pyszne masło z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi jest jedną z najpyszniejszych roślin. Jego liście są pełne smaku i aromatu. Doskonale podkręcają one walory wielu dań . Potrawy z grilla nie są tutaj wyjątkiem.

Przeważnie do masła dodaje się zwykły czosnek. Jednak równie dobrze możemy postawić na czosnek niedźwiedzi. Koniecznie wypróbuj ten przepis podczas najbliższego grillowania. Z pewnością nie pożałujesz.

Olga wlewa coca-colę do mąki. Po chwili zyskuje ogromny przysmak

Masło z czosnkiem niedźwiedzim - najlepszy dodatek do dań z grilla

Składniki:

  • 200 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 500 g masła
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić masło z czosnkiem niedźwiedzim?

Liście czosnku niedźwiedziego umyj, osusz i wrzuć do miski. Całość zblenduj jak najdrobniej. Możesz ułatwić sobie zadanie poprzez wcześniejsze pokrojenie liści. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę.

W drugiej misce miksujemy masło. Najlepiej robić to na średnich lub małych obrotach. Doprawiamy je solą i pieprzem wedle uznania. Masło wzbogacamy o wcześniej zblendowany czosnek niedźwiedzi.

Całość jeszcze raz miksujemy tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Gotowe masło z czosnkiem niedźwiedzim po chwili będzie gotowe. Przełóż je do pojemnika i przechowuj w lodówce. Taki dodatek bosko podkręci smak karkówki czy kiełbasy. Warto wiedzieć jak przygotować najlepszą kaszankę . Ten patent na czyszczenie grilla jest już hitem .

Dietetyk porównał ryż i makaron. Nie uwierzysz co wypada lepiej
Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Teraz wszędzie królują ogórki gyros
Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl