Smakosze.pl Przepisy Wrzuć tę roślinę do miski i odpal blender. To najlepszy dodatek do dań z grilla
Canva / getty images; Screen z YouTube z kanału @urwisa_mama

Wrzuć tę roślinę do miski i odpal blender. To najlepszy dodatek do dań z grilla

6 maja 2023
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Podczas grillowania skupiamy się zazwyczaj na kiełbasach i innych mięsach. Jednak równie ważne są dodatki. Tym razem warto postawić na masło z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Dzięki niemu wszystkie dania z rusztu będą smakowały jeszcze lepiej.

Pyszne masło z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi jest jedną z najpyszniejszych roślin. Jego liście są pełne smaku i aromatu. Doskonale podkręcają one walory wielu dań . Potrawy z grilla nie są tutaj wyjątkiem.

Przeważnie do masła dodaje się zwykły czosnek. Jednak równie dobrze możemy postawić na czosnek niedźwiedzi. Koniecznie wypróbuj ten przepis podczas najbliższego grillowania. Z pewnością nie pożałujesz.

Olga wlewa coca-colę do mąki. Po chwili zyskuje ogromny przysmak

Masło z czosnkiem niedźwiedzim - najlepszy dodatek do dań z grilla

Składniki:

  • 200 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 500 g masła
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić masło z czosnkiem niedźwiedzim?

Liście czosnku niedźwiedziego umyj, osusz i wrzuć do miski. Całość zblenduj jak najdrobniej. Możesz ułatwić sobie zadanie poprzez wcześniejsze pokrojenie liści. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę.

W drugiej misce miksujemy masło. Najlepiej robić to na średnich lub małych obrotach. Doprawiamy je solą i pieprzem wedle uznania. Masło wzbogacamy o wcześniej zblendowany czosnek niedźwiedzi.

Całość jeszcze raz miksujemy tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Gotowe masło z czosnkiem niedźwiedzim po chwili będzie gotowe. Przełóż je do pojemnika i przechowuj w lodówce. Taki dodatek bosko podkręci smak karkówki czy kiełbasy. Warto wiedzieć jak przygotować najlepszą kaszankę . Ten patent na czyszczenie grilla jest już hitem .

Dietetyk porównał ryż i makaron. Nie uwierzysz co wypada lepiej
Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Teraz wszędzie królują ogórki gyros
Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy