Dodaj szczyptę do kaszanki i wrzuć na grilla. Będziesz wręcz oczarowany jej smakiem
Kaszanka z grilla nie musi być nudna. Dodajcie do niej trochę przyprawy garam masala, a odkryjecie nowy wyśmienity sposób na podanie tego rarytasu. Bogata w aromaty propozycja spodoba się niejednemu smakoszowi.
Przepis na orientalną kaszankę z grilla
Garam masala jest niesamowicie aromatyczną mieszanką przypraw. Świetnie pasuje do naszej swojskiej kaszanki. Wyrób zyska niesamowitego charakteru, a jego piękny zapach sprawi, że jedzenie będzie jeszcze większą przyjemnością.
Składniki:
- 500 g kaszanki, podzielonej na kawałki
- 2 średnie cebule
- 1 spory ząbek czosnku
- 10-15 ml oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
- pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszną kaszankę? Przyprawa garam masala podkreśli jej smak
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie oliwę z oliwek. Wsypujemy też wszystkie mielone przyprawy, czyli wędzoną słodką paprykę, mieszankę garam masala, pieprz oraz sól.
Dokładnie łączymy, a następnie mniej więcej połowę przygotowanej mieszanki układamy w miseczkach uformowanych z folii aluminiowej. Na aromatycznej cebuli umieszczamy ponakłuwaną widelcem kaszankę i przykrywamy ją resztą marynaty. Zamykamy sakiewki aluminiowe i grillujemy przez 15-20 minut.
Jak podać orientalną kaszankę grillowaną?
Przysmak najlepiej smakuje tuż po zdjęciu z rusztu. Zaserwujcie go ze świeżym pieczywem razowym lub delikatną kaszą i świeżą sałatką z wiosennych warzyw, by był bardziej sycący.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kaszankę z grilla. Szczególnie polecamy wegańską wersje rarytasu. Spróbujcie też koniecznie prostej propozycji Ewy Wachowicz — smakuje nieziemsko.