Smakosze.pl

canva/Valentyn Volkov

Dodaj szczyptę do kaszanki i wrzuć na grilla. Będziesz wręcz oczarowany jej smakiem

2 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kaszanka z grilla nie musi być nudna. Dodajcie do niej trochę przyprawy garam masala, a odkryjecie nowy wyśmienity sposób na podanie tego rarytasu. Bogata w aromaty propozycja spodoba się niejednemu smakoszowi.
 

Przepis na orientalną kaszankę z grilla

Garam masala jest niesamowicie aromatyczną mieszanką przypraw. Świetnie pasuje do naszej swojskiej kaszanki. Wyrób zyska niesamowitego charakteru, a jego piękny zapach sprawi, że jedzenie będzie jeszcze większą przyjemnością.

Składniki:
  • 500 g kaszanki, podzielonej na kawałki
  • 2 średnie cebule
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 10-15 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Kotlety z pieczarek

Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz królują kotlety z niedrogich grzybów

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pyszną kaszankę? Przyprawa garam masala podkreśli jej smak

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie oliwę z oliwek. Wsypujemy też wszystkie mielone przyprawy, czyli wędzoną słodką paprykę, mieszankę garam masala, pieprz oraz sól.

Dokładnie łączymy, a następnie mniej więcej połowę przygotowanej mieszanki układamy w miseczkach uformowanych z folii aluminiowej. Na aromatycznej cebuli umieszczamy ponakłuwaną widelcem kaszankę i przykrywamy ją resztą marynaty. Zamykamy sakiewki aluminiowe i grillujemy przez 15-20 minut.

Jak podać orientalną kaszankę grillowaną?

Przysmak najlepiej smakuje tuż po zdjęciu z rusztu. Zaserwujcie go ze świeżym pieczywem razowym lub delikatną kaszą i świeżą sałatką z wiosennych warzyw, by był bardziej sycący.
 

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kaszankę z grilla. Szczególnie polecamy wegańską wersje rarytasu . Spróbujcie też koniecznie prostej propozycji Ewy Wachowicz — smakuje nieziemsko.

Kaszanka z grilla skusi niejednego smakosza.png
canva/Yuliya Furman
Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem

Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem

CZYTAJ DALEJ
Polacy przecierają oczy ze zdumienia. Niebywałe, co się stało z cenami truskawek

Polacy przecierają oczy ze zdumienia. Niebywałe, co się stało z cenami truskawek

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >