Dietetyk porównał ryż i makaron. Nie uwierzysz co wypada lepiej
Jak wypada pojedynek makaronu z ryżem? Porównanie popularnych produktów przeprowadził znany dietetyk. Wbrew wszelkim oczekiwaniom ryż nie okazał się faworytem w tym starciu. W czym zatem makaron okazał się od niego lepszy?
Makaron czy ryż? Dietetyk przedstawia fakty
Ryż uważany jest za zdrowy dodatek do posiłków. Jak to możliwe, że przegrał porównanie z makaronem? Dietetyk Michał Wrzosek, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, wypunktował wszystkie mocne i słabe strony obu produktów. W ostatecznym rozrachunku makaron wysunął się na prowadzenie.
Spojrzał na mięso w Biedronce i włosy stanęły mu dęba. Od razu wszystko nagrałDietetyk przeprowadził porównanie między ryżem i makaronem
Makaron i ryż są często wybieranym składnikiem posiłku. Chętnie zastępujemy nimi uznawane za tuczące ziemniaki. Jeśli jesteś fanem ryżu, możesz się nieco zdziwić. W szrankach z makaronem okazuje się gorszym wyborem.
Kaloryczność zarówno ryżu, jak i makaronu stoi na podobnym poziomie. Po ugotowaniu wynosi ona ok. 120 kcal/100 g. Sportowcy i osoby dbające o linię uważają, że ryż w połączeniu z chudym mięsem z kurczaka i warzywami jest najlepszym dietetycznym posiłkiem. Nie do końca jest to jednak prawda.
Makaron ma prawie dwukrotnie więcej cennego białka, niż ryż. Dietetyk punktuje, że zawiera go aż 12 g na porcję 100 g. Ryż natomiast ma białka zaledwie 7 g w takiej samej ilości. Pamiętaj o tym planując kolejne zdrowe danie.
Jakie są jeszcze różnice między ryżem a makaronem? Opinia dietetyka
W makaronie znajduje się więcej żelaza, niż w ryżu. Jest ono niezbędne do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek. Zawarte w produkcie foliany są natomiast potrzebne dla prawidłowego działania układu nerwowego, krwiotwórczego oraz krążenia. Dla tych składników warto postawić na makaron.
Nie oznacza to jednak, że ryż jest produktem bezwartościowym dla organizmu. Z makaronem wygrywa on pod względem ilości cynku i magnezu. Ponadto sprawdzi się lepiej dla osób cierpiących na alergie i problemy jelitowe.
W czym jeszcze wygrywa makaron z ryżem? Ugotowanie go zajmuje dwukrotnie mniej czasu. Dzięki temu przyrządzenie dania na bazie makaronu pójdzie nam dużo sprawniej, a przy tym zużyjemy mniej energii. Podliczając wszystkie zdobyte punkty makaron wygrywa z ryżem 4:3. Dowiedz się, jak skończyło się starcie miodu ze słodzikiem. Jeśli używasz margaryny, ta porada dietetyka wyjdzie Ci na zdrowie.
Źródło: YouTube @Michal_Wrzosek