Wsyp 2 łyżki do wody i wrzuć kurki. Tej sztuczki nauczyła mnie babcia
W końcu ruszył sezon na grzyby. W lasach można znaleźć już kurki, które tak lubimy. Pyszne grzyby pasują do wielu dań. Jednak jak wyczyścić kurki? Sposób mojej babci jest skuteczny, dlatego każdemu go polecam.
Kurki w lesie i na talerzu
Kurki pojawiają się już w naszych lasach. Te smaczne grzyby w żółtym kolorze można zbierać aż do października . Przyciągają wzrok intensywną barwą i kuszą wyśmienitym smakiem. Lubimy jajecznicę z kurkami i chętnie też dodajemy te grzyby do mięs i sosów.
Makarony z kurkami są znakomite i nawet ryby zyskują jeszcze bardziej na dodaniu tych grzybów. Nie da się ukryć, kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów w Polsce. Jednak pojawia się od razu pytanie. Jak wyczyścić kurki?
Jak wyczyścić kurki? Użyj sposobu babci!
W kurkach gromadzi się piasek i inne zanieczyszczenia. Jednak nie ma rady, kurki przed ich przygotowaniem trzeba wyczyścić . Nie jest to ulubione zajęcie wielu osób. Jednak teraz można to zrobić sprawniej. Polecam sposób mojej babci na czyszczenie kurek.
To bardzo proste. Wystarczy do miski wlać ciepłą wodę i wsypać 2 łyżki soli . Zanim włożymy grzyby do przygotowanej mieszanki, musimy oczyścić je nożykiem z większych zanieczyszczeń. Potem kurki wkładamy do wody z solą. Grzyby zostawiamy w mieszance przez kilka minut.
Najlepszy sposób na czyszczenie kurek
W misce jednorazowo powinno znaleźć się kilkanaście grzybów . Po kilku minutach zanieczyszczenia opadną na dno miski. Natomiast grzyby uniosą się na powierzchnię . Po wyjęciu z wody grzyby przecieramy ręcznikiem papierowym i odsączamy.
Kurki można też zostawić do wyschnięcia. Dopiero suche grzyby można poddać dalszej obróbce . Dania z ich wykorzystaniem będą cieszyć nas smakiem. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kurczaka patelni na obiad. Podawaliśmy przepis na znakomite ciasto bez pieczenia z biszkoptami.