Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Upchaj to warzywo w słoikach razem z ogórkami. Kiszone i małosolne mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.07.2024 19:38

Upchaj to warzywo w słoikach razem z ogórkami. Kiszone i małosolne mogą się schować

ogórki z selerem
Fot. YouTube/ZARAŻENIPASJAMI

Zwykle zajadamy się ogórkami kiszonymi i małosolnymi. Jednak ogórki warto też przyrządzić z innym popularnym warzywem. Taka kiszonka będzie jak znalazł do kanapek i sałatek. Doda im wyrazistego smaku.

Ogórki z selerem, czyli kiszonka pełna smaku

Przyrządzasz ogórki kiszone i małosolne? Jeśli lubisz to zielone warzywo i chętnie wykorzystujesz je w swojej kuchni, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu zrobisz znakomite ogórki z selerem naciowym. Będą smakować z kanapkami i surówkami, czy sałatkami

Taki dodatek do obiadu ma delikatny, ale też nieco wyrazisty, pikantny smak. Nadaje mu go seler naciowy, a ogórki wychodzą po prostu pyszne. Zrobisz je dzięki prostej recepturze. Podobną znajdziesz na kanale YouTube Zarażeni pasjami. Stamtąd pochodzą też zdjęcia wykorzystane w artykule. 

ogórki z selerem
Fot. YouTube/ZARAŻENIPASJAMI
Wlej ciasto do foremki, ułóż morele i wstaw do piekarnika. Ten deser to hit w moim domu

Jak zrobić ogórki z selerem w słoikach?

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 selery naciowe
  • 2 cebule
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • ½ łyżeczki gorczycy na każdy słoik

Składniki na zalewę:

  • 750 ml zimnej wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 150 ml cukru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie przetworów zacznij od umycia ogórków. Warzywa możesz namoczyć, a potem pokroić w słupki. Następnie przygotuj zalewę. Do garnka wlej zimną wodę, ocet 10%, wsyp też cukier i sól. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Pokrój cebulę w piórka i ułóż ją w słoiku. Dodaj pokrojony seler naciowy i pokrojone w słupki ogórki. Możesz dołożyć znów cebulę i seler wraz z listkami. Wsyp przyprawy i wlej zalewę. Zakręć słoiki i pasteryzuj od momentu zagotowania 10 minut na małym ogniu. 

Ogórki lepsze od kiszonych i małosolnych

Ogórki z selerem wychodzą pysznie i są lekko pikantne. Cieszą oko intensywnym zielonym kolorem. Takie przetwory przydadzą się zimą i będą pasować do dań obiadowych. Wzbogaci smak potraw i doda im ostrości. 

Ogórki z selerem możesz dodawać też do kanapek, surówek i sałatek. Każde danie będzie smakować o wiele lepiej z takimi warzywami ze słoika. Zrobisz je w prosty sposób dzięki podanemu przepisowi. Pisaliśmy o tym, jaki jest najzdrowszy owoc świata. Podawaliśmy przepis na smaczny pasztet, który ni ma ani grama mięsa. 

ogórki z selerem
Fot. YouTube/ZARAŻENIPASJAMI