Bosacka wzięła popularną wędlinę i powiedziała całą prawdę. Lepiej uważaj na zakupach
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania, przekąsek, czy kolacji bez dodatku wędliny. Jednym z najpopularniejszych tego typu wyrobów jest polędwica sopocka. Teraz tej wędlinie przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Dziennikarka ma cenne rady dla wszystkich wielbicieli tego produktu.
Polędwica sopocka, czyli co masz na talerzu?
Lubisz wędliny? Być może na twoim talerzu gości czasem polędwica sopocka. Jest bardzo lubiana i popularna. Teraz bliżej temu produktowi przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Post o lubianym produkcie opublikowała w swoich mediach społecznościowych. Można powiedzieć, że polędwice sopockie znacznie różnią się od siebie, a w sklepach ich nie brakuje.
Katarzyna Bosacka podpowiada, jaka powinna być polędwica sopocka. Nazwa tego wyrobu pochodzi od produktu, który kiedyś był produkowany w Zakładach Mięsnych w Sopocie. Znana dziennikarka o polędwicy napisała na Instagramie:
Wydrąż chleb i wlej jajka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisuPolędwica oprócz schabu to najdelikatniejsza, najchudsza i najbogatsza w cenne białko część wieprzowiny. Ma 26 g białka i tylko 3 g tłuszczu
Polędwica polęwicy nierówna
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę polędwicę sopocką. W czasach PRL-u była produktem luksusowym, jednak wyrób z częścią mięsa, czyli polędwicą nie wiele miał wspólnego. Popularna dziennikarka wyjaśniała na swoim Instagramie:
Polędwica sopocka powinna nazywać się schab sopocki, bo to głównie schab wieprzowy był głównym składnikiem tej wędliny
Jak jest teraz? PRL już za nami, a Katarzyna Bosacka radzi, w jaki sposób kupować polędwicę. W opublikowanym filmie mówiła:
Kształt polędwicy przypomina schab, bo rzeczywiście zrobiona jest ze schabu. Przecież polędwiczka wieprzowa jest cieniusieńka i długaśna oraz ma ciemniejszy kolor schab. Kupując polędwicę sprawdźmy przede wszystkim zawartość mięsa
Jak wybrać najlepszą polędwicę sopocką?
Katarzyna Bosacka podkreśla, że istotne jest, by polędwica sopocka była zrobiona z wieprzowiny. Dziennikarka powiedziała w filmie opublikowanym na swoim Instagramie:
Jest bardzo wiele produktów, które udają polędwicę
Bosacka pokazała jedno z opakowań takiej wędliny. Powiedziała:
To jest polęwiczówka. Mięsa wieprzowego tutaj nie uświadczycie, a w ogóle mięsa jest bardzo mało, bo zaledwie 38% mięsa z fileta z piersi z kurczaka. Reszta to są zagęstniki, wzmacniacze smaku
Pseudo polędwica była też śliska w dotyku i wydzielała sok. Katarzyna Bosacka o produkcie powiedziała:
Z polędwicą ta rolada nie ma nic wspólnego
Pisaliśmy o tym, jak zrobić najlepszą zupę ogórkową na upały. Informowaliśmy, jaki jest najzdrowszy owoc świata.