Wsyp całe opakowanie do ciasta na faworki i zagnieć. Natychmiast zyskają zupełnie nowy smak
Tłusty Czwartek już za kilkanaście dni. Na tę okazję wypada przygotować coś przepysznego. Wypróbuj nowatorski przepis na faworki z dodatkiem budyniu waniliowego. Gotowe chruściki zachwycą delikatnością i wyrazistym waniliowym aromatem.
Przepis na budyniowe faworki jest bajecznie prosty. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Od delikatnych i puszystych kąsków nie sposób się będzie oderwać. Domownicy nie będą się posiadać z zachwytu.
Przepis na wyjątkowe faworki budyniowe
Składniki:
-
2 pełne szklanki mąki pszennej
-
6 żółtek
-
1 mały kubeczek śmietany 18% (200 g)
-
2 łyżki budyniu waniliowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
ok. 1 l oleju do smażenia
-
cukier puder do dekoracji
Jak usmażyć doskonałe faworki z waniliową nutą?
Mąkę na faworki przesiej do dużej miski . Dodaj do niej żółtka, śmietanę, budyń, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ze składników zagnieć gładkie ciasto, a następnie usuń z niego pęcherzyki powietrza, uderzając nim kilka razy gwałtownie o blat . Następnie owiń je folią i odstaw do lodówki na ok. 20 minut.
Po upływie tego czasu ciasto na faworki podziel na dwie części . Każdą z nich rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm . Każdy z nich pokrój na paski o wymiarach ok. 3 cm na 10 cm . W środku pasków zrób podłużne nacięcia i zawijaj je w charakterystyczny kształt kokardki .
W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia faworków . Smakołyki wrzucaj partiami i smaż na niewielkiej mocy palnika przez ok. 1-2 minuty, aż ładnie się zarumienią . Gotowe faworki odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku . Podawaj udekorowane cukrem pudrem . Tomasz Strzelczyk ma własny sposób na celebrację Tłustego Czwartku . Sprawdź, jaki składnik do ciasta na faworki dodawały nasze babcie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Koniec z mięsem mielonym i ryżem. Chłopska wersja gołąbków jest o niebo lepsza
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama