Smakosze.pl Przepisy Wsyp całe opakowanie do ciasta na faworki i zagnieć. Natychmiast zyskają zupełnie nowy smak
Canva / RagnarPhoto

Wsyp całe opakowanie do ciasta na faworki i zagnieć. Natychmiast zyskają zupełnie nowy smak

2 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tłusty Czwartek już za kilkanaście dni. Na tę okazję wypada przygotować coś przepysznego. Wypróbuj nowatorski przepis na faworki z dodatkiem budyniu waniliowego. Gotowe chruściki zachwycą delikatnością i wyrazistym waniliowym aromatem.

Przepis na budyniowe faworki jest bajecznie prosty. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Od delikatnych i puszystych kąsków nie sposób się będzie oderwać. Domownicy nie będą się posiadać z zachwytu.

Przepis na wyjątkowe faworki budyniowe

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej

  • 6 żółtek

  • 1 mały kubeczek śmietany 18% (200 g)

  • 2 łyżki budyniu waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • ok. 1 l oleju do smażenia

  • cukier puder do dekoracji

Jak usmażyć doskonałe faworki z waniliową nutą?

Mąkę na faworki przesiej do dużej miski . Dodaj do niej żółtka, śmietanę, budyń, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ze składników zagnieć gładkie ciasto, a następnie usuń z niego pęcherzyki powietrza, uderzając nim kilka razy gwałtownie o blat . Następnie owiń je folią i odstaw do lodówki na ok. 20 minut.

Po upływie tego czasu ciasto na faworki podziel na dwie części . Każdą z nich rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm . Każdy z nich pokrój na paski o wymiarach ok. 3 cm na 10 cm . W środku pasków zrób podłużne nacięcia i zawijaj je w charakterystyczny kształt kokardki .

W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia faworków . Smakołyki wrzucaj partiami i smaż na niewielkiej mocy palnika przez ok. 1-2 minuty, aż ładnie się zarumienią . Gotowe faworki odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku . Podawaj udekorowane cukrem pudrem . Tomasz Strzelczyk ma własny sposób na celebrację Tłustego Czwartku . Sprawdź, jaki składnik do ciasta na faworki dodawały nasze babcie .

Canva / Alex Donin foodphotographer
Canva / Alex Donin foodphotographer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy