Koniec z mięsem mielonym i ryżem. Chłopska wersja gołąbków jest o niebo lepsza
Masz ochotę na pomysłowe gołąbki? Faszerowana kapusta nie musi być zawinięta z tradycyjnym mięsem i ryżem. Aromatyczne gołąbki po chłopsku mogą poszczycić się bogatym wnętrzem ziemniaczano-serowym. Dodatek intensywnie pachnącej kiełbasy idealnie uzupełnia całość.
Do wykonania gołąbków po chłopsku możesz dodać nieco wędzonego sera. Jego charakterystyczny smak bezbłędnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Gotowe gołąbki z ziemniakami i serem najlepiej smakują podane z kleksem kwaśnej śmietany. Nie zapomnij też obficie posypać ich koperkiem.
Przepis na oryginalne gołąbki po chłopsku
Składniki:
1 duża główka kapusty pekińskiej (lub 2 mniejsze)
6-7 średniej wielkości ziemniaków
ok. 500 g półtłustego twarogu
2-3 średniej wielkości cebule
kawałek dobrej kiełbasy
sól i pieprz do smaku
masło do wysmarowania naczynia do pieczenia
opcjonalnie 1/2 szklanki tartego sera wędzonego
Wyśmienite gołąbki z ziemniakami krok po kroku
Ziemniaki do gołąbków po chłopsku obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie warzywa odcedź, odparuj z nadmiaru wody i przeciśnij przez praskę. Ziemniaczaną masę odstaw do ostygnięcia.
Cebule do gołąbków po chłopsku obierz i drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w niewielką kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż kiełbasę na złocisty kolor. Kiedy wytopi się z niej tłuszcz, dodaj również cebulę i smaż oba składniki jeszcze przez chwilę.
Kiedy masa ziemniaczana do gołąbków po chłopsku jest już chłodna, wymieszaj ją z zawartością patelni oraz rozdrobnionym twarogiem. Jeśli do swojej wersji dania używasz wędzonego sera, również dodaj go do farszu na tym etapie. Na koniec całość dobrze dopraw za pomocą soli i pieprzu.
W dużym garnku zagotuj wodę do parzenia liści kapusty. Warzywo do gołąbków z ziemniakami pozbaw zewnętrznych zniszczonych liści. Te wewnętrzne odrywaj i blanszuj we wrzątku przez ok. 2 minuty. W miękkie liście zawijaj przygotowany farsz, formując kolejne gołąbki.
Naczynie żaroodporne do zapiekania gołąbków po chłopski wysmaruj odrobiną masła i wyłóż zewnętrznymi liśćmi kapusty. Zawinięte gołąbki układaj z nim jeden obok drugiego. Następnie całość podlej 1/3 szklanki wody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez ok. 50 minut. Gotowe gołąbki z ziemniakami wyjmij z piekarnika. Podawaj udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i obficie posypane koperkiem. Gołąbki po chłopsku wyśmienicie smakują zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i odgrzane następnego dnia. Klasyczne gołąbki z sosem pomidorowym nigdy nie zawodzą. Ekspresowe gołąbki bez zawijania to opcja dla szybki obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodaj 2 łyżki do startego buraka i odstaw na dobę. Syrop ma potężne działanie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama