Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koniec z mięsem mielonym i ryżem. Chłopska wersja gołąbków jest o niebo lepsza
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.02.2023 09:03

Koniec z mięsem mielonym i ryżem. Chłopska wersja gołąbków jest o niebo lepsza

gołąbki po chłopsku
Canva / meteo021

Masz ochotę na pomysłowe gołąbki? Faszerowana kapusta nie musi być zawinięta z tradycyjnym mięsem i ryżem. Aromatyczne gołąbki po chłopsku mogą poszczycić się bogatym wnętrzem ziemniaczano-serowym. Dodatek intensywnie pachnącej kiełbasy idealnie uzupełnia całość.

Do wykonania gołąbków po chłopsku możesz dodać nieco wędzonego sera. Jego charakterystyczny smak bezbłędnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Gotowe gołąbki z ziemniakami i serem najlepiej smakują podane z kleksem kwaśnej śmietany. Nie zapomnij też obficie posypać ich koperkiem.

Przepis na oryginalne gołąbki po chłopsku

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty pekińskiej (lub 2 mniejsze)

  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków

  • ok. 500 g półtłustego twarogu

  • 2-3 średniej wielkości cebule

  • kawałek dobrej kiełbasy

  • sól i pieprz do smaku

  • masło do wysmarowania naczynia do pieczenia

  • opcjonalnie 1/2 szklanki tartego sera wędzonego

Wyśmienite gołąbki z ziemniakami krok po kroku

Ziemniaki do gołąbków po chłopsku obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie warzywa odcedź, odparuj z nadmiaru wody i przeciśnij przez praskę. Ziemniaczaną masę odstaw do ostygnięcia.

Cebule do gołąbków po chłopsku obierz i drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w niewielką kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż kiełbasę na złocisty kolor. Kiedy wytopi się z niej tłuszcz, dodaj również cebulę i smaż oba składniki jeszcze przez chwilę.

Kiedy masa ziemniaczana do gołąbków po chłopsku jest już chłodna, wymieszaj ją z zawartością patelni oraz rozdrobnionym twarogiem. Jeśli do swojej wersji dania używasz wędzonego sera, również dodaj go do farszu na tym etapie. Na koniec całość dobrze dopraw za pomocą soli i pieprzu.

W dużym garnku zagotuj wodę do parzenia liści kapusty. Warzywo do gołąbków z ziemniakami pozbaw zewnętrznych zniszczonych liści. Te wewnętrzne odrywaj i blanszuj we wrzątku przez ok. 2 minuty. W miękkie liście zawijaj przygotowany farsz, formując kolejne gołąbki.

Naczynie żaroodporne do zapiekania gołąbków po chłopski wysmaruj odrobiną masła i wyłóż zewnętrznymi liśćmi kapusty. Zawinięte gołąbki układaj z nim jeden obok drugiego. Następnie całość podlej 1/3 szklanki wody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez ok. 50 minut. Gotowe gołąbki z ziemniakami wyjmij z piekarnika. Podawaj udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i obficie posypane koperkiem. Gołąbki po chłopsku wyśmienicie smakują zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i odgrzane następnego dnia. Klasyczne gołąbki z sosem pomidorowym nigdy nie zawodzą. Ekspresowe gołąbki bez zawijania to opcja dla szybki obiad.

Canva / CreativeI
Canva / CreativeI

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: