Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy makaron? Wystarczy to, co masz pod ręką

Jak zrobić domowy makaron? Wystarczy to, co masz pod ręką

Domowy makaron
canva/alle12

Zabrakło wam makaronu? W prosty sposób przygotujecie go w domu ze składników, które z pewnością macie w kuchni. Będzie o niebo lepszy od sklepowego. Musicie choć raz spróbować.

Domowy makaron jest świetną alternatywą coraz droższych sklepowych wyrobów. Przepis, który dziś dla was przygotowaliśmy, jest banalny i z pewnością przyda wam się, gdy nagle zabraknie pomysłu, z czym podać ulubiony sos, a w szafce nie znajdziecie ulubionych klusek.

Przepis na pyszny domowy makaron

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g maki pszennej

  • 160 ml wody

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • 10 g soli

Jak zrobić makaron w domu? Wystarczą zaledwie 4 produkty

W dużej misce łączymy mąkę wodę, olej rzepakowy i sól. Dłońmi wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy naczynie i odstawiamy masę, by odpoczęła. Po kwadransie zagniatamy ją jeszcze do 3 minut.

Rozwałkowujemy na bardzo cienki i długi placek o prostokątnym kształcie. Oprószamy go dokładnie mąką i składamy, po każdym zwinięciu oprószając pojawiająca się powierzchnię ciasta kolejną porcją mąki. Tniemy uzyskany rulon na niezbyt grube paski.

Rozdzielamy dłońmi, dodatkowo posypując pszennym produktem — wtedy podczas przyrządzania nitki na pewno się nie skleją. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 minuty. Odcedzamy i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: przygotowany makaron możecie przenieść do plastikowego pojemnika i przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na dania z makaronem. Szczególnie polecamy szybki obiad z dodatkiem boczku i pieczarek pomidorów. Być może skusi was też sycąca i tania zapiekanka z grzybami i serem żółtym.

Domowy makaron jest pyszny
canva/Mike Annese

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: