Jak zrobić domowy makaron? Wystarczy to, co masz pod ręką
Zabrakło wam makaronu? W prosty sposób przygotujecie go w domu ze składników, które z pewnością macie w kuchni. Będzie o niebo lepszy od sklepowego. Musicie choć raz spróbować.
Domowy makaron jest świetną alternatywą coraz droższych sklepowych wyrobów. Przepis, który dziś dla was przygotowaliśmy, jest banalny i z pewnością przyda wam się, gdy nagle zabraknie pomysłu, z czym podać ulubiony sos, a w szafce nie znajdziecie ulubionych klusek.
Przepis na pyszny domowy makaron
Składniki na 4 porcje:
200 g maki pszennej
160 ml wody
30 ml oleju rzepakowego
10 g soli
Jak zrobić makaron w domu? Wystarczą zaledwie 4 produkty
W dużej misce łączymy mąkę wodę, olej rzepakowy i sól. Dłońmi wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy naczynie i odstawiamy masę, by odpoczęła. Po kwadransie zagniatamy ją jeszcze do 3 minut.
Rozwałkowujemy na bardzo cienki i długi placek o prostokątnym kształcie. Oprószamy go dokładnie mąką i składamy, po każdym zwinięciu oprószając pojawiająca się powierzchnię ciasta kolejną porcją mąki. Tniemy uzyskany rulon na niezbyt grube paski.
Rozdzielamy dłońmi, dodatkowo posypując pszennym produktem — wtedy podczas przyrządzania nitki na pewno się nie skleją. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 minuty. Odcedzamy i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: przygotowany makaron możecie przenieść do plastikowego pojemnika i przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.
Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na dania z makaronem. Szczególnie polecamy szybki obiad z dodatkiem boczku i pieczarek pomidorów. Być może skusi was też sycąca i tania zapiekanka z grzybami i serem żółtym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Koniec z mięsem mielonym i ryżem. Chłopska wersja gołąbków jest o niebo lepsza
Wrzuciła do miski 3 produkty. W 5 minut zrobiła boskie pączki, to najlepszy patent
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama