Smakosze.pl Porady Wsyp do fasolki po bretońsku. Zapomnisz o wzdęciach
Fot. Shutterstock/Gold Picture

Wsyp do fasolki po bretońsku. Zapomnisz o wzdęciach

19 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy przeszkadzają ci wzdęcia po fasoli? Możesz zaradzić temu w łatwy sposób. Fasolka po bretońsku z jednym dodatkiem będzie lekkostrawna, a w dodatku zyska także na smaku. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaki składnik dodać do fasolki.

Fasolka po bretońsku uwielbia każdy

Fasolka po bretońsku jest jednym z dań, które szczególnie upodobali się Polacy. Pierwowzór tego dania pochodzi z północno-zachodniego regionu Francji - Bretanii. Właśnie stąd pochodzi nazwa potrawy. Niestety pomimo doskonałego smaku, często występują wzdęcia po fasoli.

Wszystko przez to, że fasolka po bretońsku jest ciężkostrawna. Warto jednak spożywać to danie, bo jest dobrym źródłem błonnika oraz witamin. Na szczęście tym nieprzyjemnym dolegliwości, można w łatwy sposób zaradzić.

fasolka.jpg
Fot. Canva/iaroshenko
Ciasto bez pieczenia lekkie jak puch, słodkie jak marzenie. Chmurka to deser cudów

Wzdęcia po fasoli to przeszłość

Tradycyjna fasolka po bretońsku oprócz głównego warzywa składa się przede wszystkim z kiełbasy lub boczku i pomidorów. Smak całości podkreśla także cebula oraz bulion, na którym gotuje się danie. Właśnie przez takie połączenie powstają wzdęcia oraz nieprzyjemne gazy. Nie każdy jednak wie, że do dania należy dodać coś jeszcze.

Fasolka po bretońsku tylko z tym składnikiem

Okazuje się, że fasolka po bretońsku musi zawierać także majeranek. Ta przyprawa zagwarantuje nie tylko doskonały smak, ale też pozytywnie wpływa na trawienie i zapobiega wspomnianym dolegliwościom . Wystarczy, że po połączeniu wszystkich składników wsypiesz jedną łyżeczkę przyprawy.

Jeżeli nie przepadasz za majerankiem, możesz dodać także kminek lub świeży imbir, które mają podobne działanie. Dodaj którąś z tych przypraw, a szybko przekonasz się o tym, że wzdęcia po fasoli to przeszłość.

majeranek.jpg
Fot. Canva/wyoosumran
Zasyp odpływ 6 łyżkami. Brud, tłuszcz i zatory znikną, jak ręką odjął
Dziwny grzyb, którego nikt nie zbiera. Wygląda groźnie, a w smaku jest lepszy od prawdziwków
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy