Smakosze.pl Porady Wsyp do przypalonego garnka i zostaw na kilka godzin. Będzie jak nowy
Fot. Canva/SingerGMw

Wsyp do przypalonego garnka i zostaw na kilka godzin. Będzie jak nowy

10 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Przypalony garnek to zjawisko, z którym spotyka się wiele osób. Niestety gotując w kuchni, często przytrafiają się takie sytuacje. Najważniejsze, aby wiedzieć, jak sobie z nimi poradzić. Istnieje wiele sposób na to, jak taki garnek doprowadzić do porządku, jednak tylko niektóre są skuteczne, szczególnie patent z solą.

Sposoby na przypalony garnek

Garnek niestety można łatwo przypalić , a później ciężko jest go doprowadzić do stanu pierwotnego. Czasami mleko, zupa lub sos sprawiają, że nasz garnek nie wygląda dobrze i może być ciężko to zmienić zwykłym myciem. Jednak to nie oznacza, że już nie będzie się nadawał do użycia .

Przypalony na czarno garnek
Fot. Canva/Korneeva_Kristina

Istnieje wiele sklepowych ułatwień , aby wyczyścić taki garnek, jednak nie ma sensu niepotrzebnie wydawać pieniędzy, skoro istnieją również domowe sposoby, których składniki większość z nas ma w kuchni .

Bardzo mocno przypalony garnek
Fot. Canva/SingerGM
Weź pora, marchewkę i cebulę i zalej tym sosem. Ta surówka Strzelczyka bije na głowę te z restauracji

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jest wiele sposobów na to, aby przypalony garnek doprowadzić do porządku. Jednym z nich jest patent z sodą oczyszczoną , której zastosowania są niezliczone. Jest ona naturalnym środkiem czyszczącym i bez problemu powinna poradzić sobie z przypalonym garnkiem. Aby go wyczyścić, należy wymieszać w nim wodę z sodą oczyszczoną i gotować przez kilka minut. Następnie zmyć przypaloną warstwę, która powinna gładko zejść .

Innym sposobem jest wykorzystanie kwasku cytrynowego , który również bez żadnych problemów powinien sobie poradzić z problemem. Na dno przypalonego garnka wsypujemy kilka łyżeczek kwasku cytrynowego. Po 5 minutach zalewamy go gorącą wodą i zagotowujemy. Po upływie 10 minut zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy do ostudzenia . Przypalona warstwa powinna łagodnie zniknąć.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Patent z solą na przypalony garnek

Ciekawy i bardzo skuteczny jest również sposób z wykorzystaniem soli . Jednak trzeba pamiętać, że sprawdzi się on tylko wtedy, kiedy przypalony jest spód naczynia. Na dno garnka wsypujemy grubą warstwę soli. Pozostawiamy tak na kilka godzin . Po upływie tego czasu płuczemy garnek dużą ilością wody. Jeśli to konieczne, to możemy nasz garnek przetrzeć gąbką lub ściereczką.

Sól wsypywana do garnka
Fot. Canva/Aleksei Isachenko

Sposobów na taki problem jest o wiele więcej np. z wykorzystaniem coli czy octu . Wszystkie mają swoje wady i zalety, ale co najważniejsze, są skuteczne .

Sprawdź przepis na cynaderki . Zobacz, jak zrobić babkę ziemniaczaną .

Na Kaszubach do mielonych dodaje się ten składnik. Pół Polski złapie się za głowę
Moja babcia często robiła to danie. Genialny obiad z ziemniaków
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy