Wsyp do przypalonego garnka i zostaw na kilka godzin. Będzie jak nowy
Przypalony garnek to zjawisko, z którym spotyka się wiele osób. Niestety gotując w kuchni, często przytrafiają się takie sytuacje. Najważniejsze, aby wiedzieć, jak sobie z nimi poradzić. Istnieje wiele sposób na to, jak taki garnek doprowadzić do porządku, jednak tylko niektóre są skuteczne, szczególnie patent z solą.
Sposoby na przypalony garnek
Garnek niestety można łatwo przypalić , a później ciężko jest go doprowadzić do stanu pierwotnego. Czasami mleko, zupa lub sos sprawiają, że nasz garnek nie wygląda dobrze i może być ciężko to zmienić zwykłym myciem. Jednak to nie oznacza, że już nie będzie się nadawał do użycia .
![Przypalony na czarno garnek](https://images.iberion.media/images/origin/Przypalony_garnek_c5c7540f15.jpg)
Istnieje wiele sklepowych ułatwień , aby wyczyścić taki garnek, jednak nie ma sensu niepotrzebnie wydawać pieniędzy, skoro istnieją również domowe sposoby, których składniki większość z nas ma w kuchni .
![Bardzo mocno przypalony garnek](https://images.iberion.media/images/origin/Kolejny_przypalony_garnek_f7afb272b1.jpg)
Jak wyczyścić przypalony garnek?
Jest wiele sposobów na to, aby przypalony garnek doprowadzić do porządku. Jednym z nich jest patent z sodą oczyszczoną , której zastosowania są niezliczone. Jest ona naturalnym środkiem czyszczącym i bez problemu powinna poradzić sobie z przypalonym garnkiem. Aby go wyczyścić, należy wymieszać w nim wodę z sodą oczyszczoną i gotować przez kilka minut. Następnie zmyć przypaloną warstwę, która powinna gładko zejść .
Innym sposobem jest wykorzystanie kwasku cytrynowego , który również bez żadnych problemów powinien sobie poradzić z problemem. Na dno przypalonego garnka wsypujemy kilka łyżeczek kwasku cytrynowego. Po 5 minutach zalewamy go gorącą wodą i zagotowujemy. Po upływie 10 minut zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy do ostudzenia . Przypalona warstwa powinna łagodnie zniknąć.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Patent z solą na przypalony garnek
Ciekawy i bardzo skuteczny jest również sposób z wykorzystaniem soli . Jednak trzeba pamiętać, że sprawdzi się on tylko wtedy, kiedy przypalony jest spód naczynia. Na dno garnka wsypujemy grubą warstwę soli. Pozostawiamy tak na kilka godzin . Po upływie tego czasu płuczemy garnek dużą ilością wody. Jeśli to konieczne, to możemy nasz garnek przetrzeć gąbką lub ściereczką.
![Sól wsypywana do garnka](https://images.iberion.media/images/origin/Sol_72cb51c7ed.jpg)
Sposobów na taki problem jest o wiele więcej np. z wykorzystaniem coli czy octu . Wszystkie mają swoje wady i zalety, ale co najważniejsze, są skuteczne .
Sprawdź przepis na cynaderki . Zobacz, jak zrobić babkę ziemniaczaną .