Wyśmienite w smaku i napakowane witaminami. W PRL-u były rarytasem

W przeszłości w polskich domach czy w restauracjach królowały potrawy, które dzisiaj to już niestety rzadkość. Jednak warto wrócić czasami pamięcią do starych czasów i odświeżyć dawne smaki. W czasach PRL popularną potrawą były cynaderki, a my postanowiliśmy przypomnieć przepis na te pyszności.
Jakie właściwości mają cynaderki?
Cynaderki z PRL-u niegdyś były bardzo popularne. Jednak z czasem niestety odeszły w zapomnienie. A szkoda, bo to naprawdę pożywna potrawa, wyróżniająca się niesamowitym smakiem. Do tego mają w sobie wiele składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Między innymi nerki wykorzystane w tym daniu są dobry źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne. Zawierają również witaminy z grupy B, które są konieczne jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek. Do tego cynaderki są świetnym źródłem białka i dostarczycielem minerałów takich jak potas, fosfor czy też cynk. Mają w sobie także żelazo, które wspomaga odporność i zapobiega niedokrwistości.

Cynaderki, czyli kultowe danie czasów PRL
Cynaderki to danie, które z pewnością należy przypomnieć. Nie tylko ze względu na ich smak, ale również na właściwości, jakie ze sobą niesie. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g nerek wieprzowych
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 5 g mąki pszennej
- 200 g śmietany
- 20 g natki pietruszki
- 1,5 l wody
- 5 g soli
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne cynaderki?
Cynaderki, czyli tak zwane podroby z PRL-u to unikatowe danie, które jest gwarancją dobrego smaku. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
W pierwszej kolejności oczyszczamy nerki wieprzowe, czyli usuwamy żyły i błonki. Należy pamiętać, aby całkiem pozbyć się żyłek, a nie tylko przeciąć, bo inaczej nasze cynaderki będą gorzkie.
Tak oczyszczone cynaderki wkładamy na 2-3 godziny do zimnej wody. Po upływie tego czasu płukamy je kilka razy.
W garnku zagotowujemy osolona wodę i wrzucamy do niej nasze cynaderki. Gotujemy je przez 5 minut, po czym odcedzamy je i kroimy w kostkę lub paski. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w talarki. Następnie podsmażamy ją na patelni rozgrzanej olejem.
Kiedy cebula się zarumieni, przekładamy ją do garnka, a na patelnię wrzucamy nasze podgotowane, pokrojone i obtoczone w mące nerki. Smażymy je do momentu, aż uzyskają brązowy kolor. Kiedy tak się stanie, to nie przekładamy je do garnka, w którym wcześniej umieściliśmy zarumienioną cebulę. Wszystko doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem.
Następnie do garnka wlewamy śmietanę i dusimy całość pod przykryciem przez 15 minut. Podczas gotowania dolewamy około pół szklanki ciepłej wody.
Tak przygotowane cynaderki możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź przepis na najlepszą zupę na odchudzanie. Zobacz, co dodać do racuchów, aby były bardziej puszyste.





































