Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienite w smaku i napakowane witaminami. W PRL-u były rarytasem
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 10.02.2025 11:22

Wyśmienite w smaku i napakowane witaminami. W PRL-u były rarytasem

Pyszne cynaderki podane w białym głębokim talerzu
Fot. Canva/phbcz

W przeszłości w polskich domach czy w restauracjach królowały potrawy, które dzisiaj to już niestety rzadkość. Jednak warto wrócić czasami pamięcią do starych czasów i odświeżyć dawne smaki. W czasach PRL popularną potrawą były cynaderki, a my postanowiliśmy przypomnieć przepis na te pyszności. 

Jakie właściwości mają cynaderki?

Cynaderki z PRL-u niegdyś były bardzo popularne. Jednak z czasem niestety odeszły w zapomnienie. A szkoda, bo to naprawdę pożywna potrawa, wyróżniająca się niesamowitym smakiem. Do tego mają w sobie wiele składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie

Nerki wieprzowe podane w czarnym głębokim naczyniu
Fot. Canva/frederique wacquier

Między innymi nerki wykorzystane w tym daniu są dobry źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne. Zawierają również witaminy z grupy B, które są konieczne jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek. Do tego cynaderki są świetnym źródłem białka i dostarczycielem minerałów takich jak potas, fosfor czy też cynk. Mają w sobie także żelazo, które wspomaga odporność i zapobiega niedokrwistości

Nerki wieprzowe podane w małym głębokim talerzu
Fot. Canva/phbcz
Ten patent to hit, skorupka sama schodzi z jajek. Prościej się nie da

Cynaderki, czyli kultowe danie czasów PRL

Cynaderki to danie, które z pewnością należy przypomnieć. Nie tylko ze względu na ich smak, ale również na właściwości, jakie ze sobą niesie. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 500 g nerek wieprzowych
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 10 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 5 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany
  • 20 g natki pietruszki
  • 1,5 l wody
  • 5 g soli

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne cynaderki?

Cynaderki, czyli tak zwane podroby z PRL-u to unikatowe danie, które jest gwarancją dobrego smaku. Ich przygotowanie jest bardzo proste. 

W pierwszej kolejności oczyszczamy nerki wieprzowe, czyli usuwamy żyły i błonki. Należy pamiętać, aby całkiem pozbyć się żyłek, a nie tylko przeciąć, bo inaczej nasze cynaderki będą gorzkie. 

Tak oczyszczone cynaderki wkładamy na 2-3 godziny do zimnej wody. Po upływie tego czasu płukamy je kilka razy. 

W garnku zagotowujemy osolona wodę i wrzucamy do niej nasze cynaderki. Gotujemy je przez 5 minut, po czym odcedzamy je i kroimy w kostkę lub paski. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w talarki. Następnie podsmażamy ją na patelni rozgrzanej olejem. 

Kiedy cebula się zarumieni, przekładamy ją do garnka, a na patelnię wrzucamy nasze podgotowane, pokrojone i obtoczone w mące nerki. Smażymy je do momentu, aż uzyskają brązowy kolor. Kiedy tak się stanie, to nie przekładamy je do garnka, w którym wcześniej umieściliśmy zarumienioną cebulę. Wszystko doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem.

Następnie do garnka wlewamy śmietanę i dusimy całość pod przykryciem przez 15 minut. Podczas gotowania dolewamy około pół szklanki ciepłej wody. 

Tak przygotowane cynaderki możemy udekorować posiekaną natką pietruszki. 

Cynaderki w sosie podane na talerzu z dodatkami
Fot. Canva/frederique wacquier

Sprawdź przepis na najlepszą zupę na odchudzanie. Zobacz, co dodać do racuchów, aby były bardziej puszyste