Wyśmienite w smaku i napakowane witaminami. W PRL-u były rarytasem
![Pyszne cynaderki podane w białym głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/1920/Cynaderki_b73ce77c92.jpg)
W przeszłości w polskich domach czy w restauracjach królowały potrawy, które dzisiaj to już niestety rzadkość. Jednak warto wrócić czasami pamięcią do starych czasów i odświeżyć dawne smaki. W czasach PRL popularną potrawą były cynaderki, a my postanowiliśmy przypomnieć przepis na te pyszności.
Jakie właściwości mają cynaderki?
Cynaderki z PRL-u niegdyś były bardzo popularne. Jednak z czasem niestety odeszły w zapomnienie. A szkoda, bo to naprawdę pożywna potrawa, wyróżniająca się niesamowitym smakiem. Do tego mają w sobie wiele składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
![Nerki wieprzowe podane w czarnym głębokim naczyniu](https://images.iberion.media/images/origin/Nerka_wieprzowa_4124568be7.jpg)
Między innymi nerki wykorzystane w tym daniu są dobry źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne. Zawierają również witaminy z grupy B, które są konieczne jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek. Do tego cynaderki są świetnym źródłem białka i dostarczycielem minerałów takich jak potas, fosfor czy też cynk. Mają w sobie także żelazo, które wspomaga odporność i zapobiega niedokrwistości.
![Nerki wieprzowe podane w małym głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Nerki_wieprzowe_5913b654f9.jpg)
Cynaderki, czyli kultowe danie czasów PRL
Cynaderki to danie, które z pewnością należy przypomnieć. Nie tylko ze względu na ich smak, ale również na właściwości, jakie ze sobą niesie. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g nerek wieprzowych
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 5 g mąki pszennej
- 200 g śmietany
- 20 g natki pietruszki
- 1,5 l wody
- 5 g soli
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne cynaderki?
Cynaderki, czyli tak zwane podroby z PRL-u to unikatowe danie, które jest gwarancją dobrego smaku. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
W pierwszej kolejności oczyszczamy nerki wieprzowe, czyli usuwamy żyły i błonki. Należy pamiętać, aby całkiem pozbyć się żyłek, a nie tylko przeciąć, bo inaczej nasze cynaderki będą gorzkie.
Tak oczyszczone cynaderki wkładamy na 2-3 godziny do zimnej wody. Po upływie tego czasu płukamy je kilka razy.
W garnku zagotowujemy osolona wodę i wrzucamy do niej nasze cynaderki. Gotujemy je przez 5 minut, po czym odcedzamy je i kroimy w kostkę lub paski. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w talarki. Następnie podsmażamy ją na patelni rozgrzanej olejem.
Kiedy cebula się zarumieni, przekładamy ją do garnka, a na patelnię wrzucamy nasze podgotowane, pokrojone i obtoczone w mące nerki. Smażymy je do momentu, aż uzyskają brązowy kolor. Kiedy tak się stanie, to nie przekładamy je do garnka, w którym wcześniej umieściliśmy zarumienioną cebulę. Wszystko doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem.
Następnie do garnka wlewamy śmietanę i dusimy całość pod przykryciem przez 15 minut. Podczas gotowania dolewamy około pół szklanki ciepłej wody.
Tak przygotowane cynaderki możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.
![Cynaderki w sosie podane na talerzu z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/Danie_z_PRL_9f148872c1.jpg)
Sprawdź przepis na najlepszą zupę na odchudzanie. Zobacz, co dodać do racuchów, aby były bardziej puszyste.
![Sałatka podana w przezroczystej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_1a55b05d91.jpg)
![Herbata w przezroczystej szklance](https://images.iberion.media/images/origin/Herbata_4b4c5a2667.jpg)
![Kawa podana w białym kubku](https://images.iberion.media/images/origin/Kawa_4f85a6bebd.jpg)
![mięso z czasów prl](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_z_czasow_prl_edd640aa1a.jpg)
![amarantus](https://images.iberion.media/images/origin/amarantus_62be728443.jpg)
![obiad w przedszkolu](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_w_przedszkolu_ed8e35b721.jpg)
![obieranie jajek](https://images.iberion.media/images/origin/jajka1_359c34fd00.jpeg)
![sernik dubajski](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_749d0f4e01.jpg)
![Kawa w białej filiżance](https://images.iberion.media/images/origin/Kawa_8f61dc2e52.jpg)
![zupa dietetyczna](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_77078a5040.jpg)
![Czerwona kapusta podana na dużym talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Czerwona_kapusta_a7a5a7b1bb.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_443e16028d.jpg)
![ciasto na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_6578324ad1_85f750bfca.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_57afac4459.jpg)
![Sałatka w głębokiej salaterce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_z_jajkami_9b786d04a0.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![Kilka surowych pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_c8e7052c4c.jpg)
![Ciasto czekoladowe z białym kremem](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_5045a0863c.jpg)
![Ziemniaki w trakcie obierania](https://images.iberion.media/images/origin/Obieranie_ziemniakow_2ce213b109.jpg)
![racuchy z cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy1_752e036be1.jpg)
![Kilka pączków posypanych cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_0237fceb2e.jpg)
![Obtaczanie kotletów schabowych w mące](https://images.iberion.media/images/origin/Obtaczanie_kotletow_2faaaae7ca.jpg)
![deser z mleka zagęszczonego](https://images.iberion.media/images/origin/kakao1_c8a962ae89.jpg)
![filet z kurczaka na obiad](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_na_obiad_630d507268.jpg)
![Surówka z kiszonej kapusty podana w ciemnym naczyniu](https://images.iberion.media/images/origin/Surowka_z_kiszonej_kapusty_1a70172581.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_90d05dbd5a.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![Karol Strasburger](https://images.iberion.media/images/origin/Karol_Strasburger_dbd60ebbf5.png)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![owoce na sklepowych półkach](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_76_d6b4e54769.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![Nieoznakowany radiowóz](https://images.iberion.media/images/origin/Nieoznakowany_radiowoz_7adb18f7d7.png)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab1_38eeea4f4c.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![orlen, złoże gazu](https://images.iberion.media/images/origin/orlen_cd6114f2b4.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab1_38eeea4f4c.jpg)