Moja babcia często robiła to danie. Genialny obiad z ziemniaków

Ziemniaki to obowiązkowy dodatek do wielu dań obiadowych. Razem z kotletem schabowym czy mielonym oraz surówka tworzą kompletne drugie danie, które nie tylko cieszy nasze oko, prezentując się dobrze wizualnie, ale również zachwyca smakiem. Co jednak gdyby zrobić danie głównie z ziemniaków? Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ziemniaki to nie tylko dodatek do obiadu
Ziemniaki mogą występować w różnej postaci. Gotowane, pieczone, smażone czy też można zrobić z nich frytki. Ponadto bardzo popularne są w Polsce placki ziemniaczane, których również głównym składnikiem są ziemniaki. Podobnie kopytka czy pyzy. Jak widać, możliwości jest mnóstwo. Jaki może być jeszcze szybki przepis na obiad z ziemniaków?

Babka ziemniaczana to świetny sposób na to, aby ugotować coś pysznego, wykorzystując do tego głównie ziemniaki. Z dodatkiem boczku jest gwarancją dobrego smaku i sytości.

Babka ziemniaczana, czyli smak dzieciństwa
Na pewno wiele osób jadło babkę ziemniaczaną w dzieciństwie. Dlatego warto przypomnieć sobie jej niesamowity smak i przyrządzić ją samemu w domu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1-2 jajka
- 200 gram boczku wędzonego
- 2 łyżki czubate mąki pszennej
- Sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszny obiad na poniedziałek?
Babka ziemniaczana to świetny przepis na obiad dla całej rodziny, który warto przygotować. Szczególnie że zrobimy to w mgnieniu oka.
W pierwszej kolejności kroimy boczek w drobną kostkę. Następnie wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i przesmażamy.
Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie pozbywamy się wody ze startych warzyw, po czym wbijamy jajko, dodajemy mąkę, a także doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać również dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystko razem mieszamy, po czym dodajemy nasz przesmażony boczek i ponownie całość mieszamy.
Tak zwaną keksówkę wypełniamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą przygotowana masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godzinę. Po upływie tego czasu wyjmujemy naszą upieczoną babkę z formy.
Tak przygotowaną babkę ziemniaczaną możemy podać ze śmietaną lub jogurtem.

Sprawdź przepis na szybką sałatkę. Zobacz, jak smażyć pączki, aby nie piły tłuszczu.





































