Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia często robiła to danie. Genialny obiad z ziemniaków
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 10.02.2025 12:29

Moja babcia często robiła to danie. Genialny obiad z ziemniaków

Ziemniaki w trakcie obierania
Fot. Canva/Madzia71

Ziemniaki to obowiązkowy dodatek do wielu dań obiadowych. Razem z kotletem schabowym czy mielonym oraz surówka tworzą kompletne drugie danie, które nie tylko cieszy nasze oko, prezentując się dobrze wizualnie, ale również zachwyca smakiem. Co jednak gdyby zrobić danie głównie z ziemniaków? Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Ziemniaki to nie tylko dodatek do obiadu

Ziemniaki mogą występować w różnej postaci. Gotowane, pieczone, smażone czy też można zrobić z nich frytki. Ponadto bardzo popularne są w Polsce placki ziemniaczane, których również głównym składnikiem są ziemniaki. Podobnie kopytka czy pyzy. Jak widać, możliwości jest mnóstwo. Jaki może być jeszcze szybki przepis na obiad z ziemniaków?

Ziemniaki.jpg
Fot. Shutterstock/Skrypnykov Dmytro

Babka ziemniaczana to świetny sposób na to, aby ugotować coś pysznego, wykorzystując do tego głównie ziemniaki. Z dodatkiem boczku jest gwarancją dobrego smaku i sytości. 

Kawałki babki ziemniaczanej umieszczone w białym naczyniu
Fot. Shutterstock/Piotr Bednarczyk
Pierogi dominikańskie to strzał w 10. Takiego farszu nikt się nie spodziewa

Babka ziemniaczana, czyli smak dzieciństwa

Na pewno wiele osób jadło babkę ziemniaczaną w dzieciństwie. Dlatego warto przypomnieć sobie jej niesamowity smak i przyrządzić ją samemu w domu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka
  • 200 gram boczku wędzonego
  • 2 łyżki czubate mąki pszennej
  • Sól 
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszny obiad na poniedziałek?

Babka ziemniaczana to świetny przepis na obiad dla całej rodziny, który warto przygotować. Szczególnie że zrobimy to w mgnieniu oka

W pierwszej kolejności kroimy boczek w drobną kostkę. Następnie wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i przesmażamy. 

Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie pozbywamy się wody ze startych warzyw, po czym wbijamy jajko, dodajemy mąkę, a także doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać również dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystko razem mieszamy, po czym dodajemy nasz przesmażony boczek i ponownie całość mieszamy

Tak zwaną keksówkę wypełniamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą przygotowana masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godzinę. Po upływie tego czasu wyjmujemy naszą upieczoną babkę z formy. 

Tak przygotowaną babkę ziemniaczaną możemy podać ze śmietaną lub jogurtem

Babka ziemniaczana.jpg
Fot. Shutterstock/Piotr Bednarczyk

Sprawdź przepis na szybką sałatkę. Zobacz, jak smażyć pączki, aby nie piły tłuszczu.