Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Kaszubach do mielonych dodaje się ten składnik. Pół Polski złapie się za głowę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.02.2025 13:50

Na Kaszubach do mielonych dodaje się ten składnik. Pół Polski złapie się za głowę

mięso na kotlety mielone
Fot. Shutterstock

Jak przystało na region związany z morzem, Kaszuby mają wersję kotletów z dodatkiem ryby. Niezwykłe połączenie warte jest choć jednej próby. Przepis z pewnością zostanie z nami jednak na dłużej.

Kotlety mielone z rybą

Kiedy myślimy o Kaszubach, kultura związana z rybołówstwem przychodzi do głowy jako pierwsza. Dlatego jeśli inspirować się rybnymi daniami, to tylko tam. Inspirujmy się więc nawet przygotowując dania, które uważamy za typowo mięsne.

Dorsz atlantycki, czyli wątłusz, to ryba, którą w morzach północnej Europy poławia się od wieków. Dlatego przepisy z tą rybą można z pełnym przekonaniem nazywać tradycyjnymi. Kiedyś dorsza w Bałtyku było tyle, że był naturalnym wypełniaczem kotletów mielonych w miejsce o wiele cenniejszego mięsa.

rybacy

Moja babcia często robiła to danie. Genialny obiad z ziemniaków

Kotlety z dorszem

Kotlety z dorszem zbliżone są do najzwyklejszych polskich kotletów mielonych. Są jednak  pod koniec smażenia duszone w sosie pieczeniowym. Dzięki temu są miękkie i rozpływają się w ustach.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 350 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300 g filetów z dorsza
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • ½ l sosu pieczeniowego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprzmięso mielone

 

Rybne mielone

Filet z dorsza drobno siekamy. Dodajemy go do mięsa mielonego. Wybijamy jajko i dorzucamy bułkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą.

Masę przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przeciskamy na prasce czosnek.

dorsz

Mięso z dodatkami wyrabiamy na kleistą masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej rzepakowy.

Kotlety smażymy z obu stron, aż będą złociste. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię mąkę. Przygotowujemy zasmażkę i dodajemy odrobinę zimnej wody, a następnie sos pieczeniowy. Patelnię nakrywamy i dusimy kotlety jeszcze przez kilka minut.

Wypróbuj też przepisy na pierogi dominikańskie i obiad z ziemniaków.

kotlety