Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź pora, marchewkę i cebulę i zalej tym sosem. Ta surówka Strzelczyka bije na głowę te z restauracji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.02.2025 19:54

Weź pora, marchewkę i cebulę i zalej tym sosem. Ta surówka Strzelczyka bije na głowę te z restauracji

surówka z pora
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na doskonałą surówkę. W jej skład wchodzi kilka warzyw i jabłko. Całość złączona jest sosem majonezowym, dzięki któremu w daniu łączy się chrupkość i kremowa konsystencja.

Sałatka z pora

Por to bliski krewniak cebuli i czosnku o może nie najintensywniejszym z nich, ale bardzo wyrazistym aromacie. Niezbędny w rosole, często odnajduje się także w sałatkach. To dobre połączenie, bo jest chrupiący i zarazem miękki, a dzięki swojej ostrości nadaje ton kompozycji.

Tomasz Strzelczyk łączy go więc z czerwoną cebulą, która jednocześnie komponuje się z tą ostrością i przełamuje ją słodyczą. Tej ostatniej mamy w surówce więcej. Jest więc słodka marchewka, owoce i miód w niezwykłej zalewie.

pora na strzelczyka
Fot. youtube.com/oddaszfartucha
Żadna sałatka jarzynowa. W tym roku na ostatki podam tę przekąskę z pomidorów

Por w sosie śmietanowym

Tomasz Strzelczyk zdradza często rozmaite sztuczki, znane zawodowym kucharzom, ale niekoniecznie laikom. Warto więc pamiętać w naszym przypadku o rozmasowaniu cytryny poprzez rolowanie jej o blat. Dzięki temu łatwiej ją wycisnąć z całego soku. Jest też sposób na nadanie chrupkości porowi. Wspomnimy o nim niżej w przepisie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 białe części dużych porów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 kwaskowe jabłko
  • ½ twardej gruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej (francuskiej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz
krojenie pora
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Surówka z pora, cebuli i marchewki

Sos do takiej surówki powinien dobrze się przegryźć, dlatego przygotujmy go na początku. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem. Dodajemy musztardę, sok z cytryny i miód. Przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko łączymy w jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki.

Pora kroimy w półplasterki i wrzucamy do miski lodowatej wody. Płuczemy go lekko i pozostawiamy tak, by nabrał chrupkości. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.

por w zimnej wodzie
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Przygotowujemy surówkę z porem

Cebulę kroimy w pióra. Marchewkę, jabłko i gruszkę ścieramy na tarce o grubych okach. Wszystkie warzywa przenosimy do salaterki.

Pora odsączamy i przekładamy do pozostałych składników. Mieszamy je dłońmi, a następnie dodajemy sos. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli surówka nie jest dość wilgotna, można dodać jeszcze sosu albo łyżkę śmietany.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone po kaszubsku i babkę ziemniaczaną.

ścieranie marchewki
Fot. youtube.com/oddaszfartucha