Weź pora, marchewkę i cebulę i zalej tym sosem. Ta surówka Strzelczyka bije na głowę te z restauracji

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na doskonałą surówkę. W jej skład wchodzi kilka warzyw i jabłko. Całość złączona jest sosem majonezowym, dzięki któremu w daniu łączy się chrupkość i kremowa konsystencja.
Sałatka z pora
Por to bliski krewniak cebuli i czosnku o może nie najintensywniejszym z nich, ale bardzo wyrazistym aromacie. Niezbędny w rosole, często odnajduje się także w sałatkach. To dobre połączenie, bo jest chrupiący i zarazem miękki, a dzięki swojej ostrości nadaje ton kompozycji.
Tomasz Strzelczyk łączy go więc z czerwoną cebulą, która jednocześnie komponuje się z tą ostrością i przełamuje ją słodyczą. Tej ostatniej mamy w surówce więcej. Jest więc słodka marchewka, owoce i miód w niezwykłej zalewie.

Por w sosie śmietanowym
Tomasz Strzelczyk zdradza często rozmaite sztuczki, znane zawodowym kucharzom, ale niekoniecznie laikom. Warto więc pamiętać w naszym przypadku o rozmasowaniu cytryny poprzez rolowanie jej o blat. Dzięki temu łatwiej ją wycisnąć z całego soku. Jest też sposób na nadanie chrupkości porowi. Wspomnimy o nim niżej w przepisie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 białe części dużych porów
- 1 czerwona cebula
- 1 duża marchewka
- 1 kwaskowe jabłko
- ½ twardej gruszki
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- Sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki musztardy ziarnistej (francuskiej)
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz

Surówka z pora, cebuli i marchewki
Sos do takiej surówki powinien dobrze się przegryźć, dlatego przygotujmy go na początku. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem. Dodajemy musztardę, sok z cytryny i miód. Przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko łączymy w jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki.
Pora kroimy w półplasterki i wrzucamy do miski lodowatej wody. Płuczemy go lekko i pozostawiamy tak, by nabrał chrupkości. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Przygotowujemy surówkę z porem
Cebulę kroimy w pióra. Marchewkę, jabłko i gruszkę ścieramy na tarce o grubych okach. Wszystkie warzywa przenosimy do salaterki.
Pora odsączamy i przekładamy do pozostałych składników. Mieszamy je dłońmi, a następnie dodajemy sos. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli surówka nie jest dość wilgotna, można dodać jeszcze sosu albo łyżkę śmietany.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone po kaszubsku i babkę ziemniaczaną.






































