Smakosze.pl Przepisy Wsyp to do masy na mielone, wymieszaj i poczekaj 15 minut. Kotlety będą cudownie soczyste
Fot. Shutterstock

Wsyp to do masy na mielone, wymieszaj i poczekaj 15 minut. Kotlety będą cudownie soczyste

3 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety mielone są zbyt suche? Z tym dodatkiem mielone za każdym razem wyjdą soczyste. Wystarczy do masy dodać jeden składnik. Dowiedz się, co to za produkt oraz jak go stosować, a już nigdy nie zrobisz inaczej.

Sposób na soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone są ulubionym daniem Polaków. Wydawałoby się, że nie można ich zepsuć, jednak czasem mielone wychodzą zbyt suche i tracą przez to swój smak. Na szczęście można temu zaradzić.

Mało kto o tym wie, ale do masy na mielone wystarczy dodać jeden składnik. Ma on wiele zastosowań i to nie tylko w kuchni, ale też w gospodarstwie domowym. Okazuje się, że wpływa on pozytywnie również na mięso. O szczegółach oraz o tym, jak przyrządzić doskonałe kotlety mielone, dowiesz się z dalszej części artykułu.

smażenie.jpg
Fot. Canva/innadodor
Sypię do garnka z gotującą się fasolką szparagową. Dzięki temu nie jest łykowata

Dodaj ten składnik

Aby kotlety były soczyste, do masy z mięsa należy dodać sodę oczyszczoną. Nie musisz ukrywać zdziwienie, bo faktycznie jest to produkt, o którym nikt by nie pomyślał. Dlaczego to właśnie soda gwarantuje soczystość mięsa?

Podczas smażenia mięsa wydobywa się z niego woda, co jest naturalnym procesem, ale właśnie przez to kotlety wychodzą zbyt suche. Dlatego należy dodać do niego odrobinę sody oczyszczonej. Na pół kilograma mięsa wystarczy ⅓ łyżeczki. Ten składnik ma działanie alkalizujące, które zapobiega utracie wody. Poniżej znajduje się dokładny przepis, dzięki któremu dowiesz się kiedy wsypać sodę.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • mleko
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić soczyste mielone?

Bułkę namocz w mleku i pozostaw ją do zmięknięcia. Cebulę drobno posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przełóż ją do miski i dodaj do niego mięso mielone. Wbij jajko i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przypraw pieprzem i solą. Odciśnięta bułkę dodaj do masy. Na koniec wsyp sodę oczyszczoną, wymieszaj składniki na jednolitą i gładką masę. Odstaw na 15 minut.

Po tym czasie podziel masę na kawałki i uformuj z nich kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je na brązowy kolor. Gotowe odsącz z tłuszczu i podawaj na obiad. Sprawdź smaczne danie z kalafiora oraz zobacz, ile w tym roku kosztują grzyby .

mielone.jpg
Fot. Canva/manyakotic
Kładę ugotowany kalafior na patelnię i wlewam tę zalewę. To mój ulubiony obiad na upały
Trzycyfrowa cena za kilogram suszonych borowików. Można złapać się za głowę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy