Wsyp to do masy na mielone, wymieszaj i poczekaj 15 minut. Kotlety będą cudownie soczyste
Kotlety mielone są zbyt suche? Z tym dodatkiem mielone za każdym razem wyjdą soczyste. Wystarczy do masy dodać jeden składnik. Dowiedz się, co to za produkt oraz jak go stosować, a już nigdy nie zrobisz inaczej.
Sposób na soczyste kotlety mielone
Kotlety mielone są ulubionym daniem Polaków. Wydawałoby się, że nie można ich zepsuć, jednak czasem mielone wychodzą zbyt suche i tracą przez to swój smak. Na szczęście można temu zaradzić.
Mało kto o tym wie, ale do masy na mielone wystarczy dodać jeden składnik. Ma on wiele zastosowań i to nie tylko w kuchni, ale też w gospodarstwie domowym. Okazuje się, że wpływa on pozytywnie również na mięso. O szczegółach oraz o tym, jak przyrządzić doskonałe kotlety mielone, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Dodaj ten składnik
Aby kotlety były soczyste, do masy z mięsa należy dodać sodę oczyszczoną. Nie musisz ukrywać zdziwienie, bo faktycznie jest to produkt, o którym nikt by nie pomyślał. Dlaczego to właśnie soda gwarantuje soczystość mięsa?
Podczas smażenia mięsa wydobywa się z niego woda, co jest naturalnym procesem, ale właśnie przez to kotlety wychodzą zbyt suche. Dlatego należy dodać do niego odrobinę sody oczyszczonej. Na pół kilograma mięsa wystarczy ⅓ łyżeczki. Ten składnik ma działanie alkalizujące, które zapobiega utracie wody. Poniżej znajduje się dokładny przepis, dzięki któremu dowiesz się kiedy wsypać sodę.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 bułka
- 1 cebula
- 1 jajko
- mleko
- bułka tarta
- olej
- pieprz
- sól
Jak zrobić soczyste mielone?
Bułkę namocz w mleku i pozostaw ją do zmięknięcia. Cebulę drobno posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przełóż ją do miski i dodaj do niego mięso mielone. Wbij jajko i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przypraw pieprzem i solą. Odciśnięta bułkę dodaj do masy. Na koniec wsyp sodę oczyszczoną, wymieszaj składniki na jednolitą i gładką masę. Odstaw na 15 minut.
Po tym czasie podziel masę na kawałki i uformuj z nich kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je na brązowy kolor. Gotowe odsącz z tłuszczu i podawaj na obiad. Sprawdź smaczne danie z kalafiora oraz zobacz, ile w tym roku kosztują grzyby .