Wybierz zamiast masła do smażenia jajecznicy. Będzie 100 razy zdrowiej
Jajecznica najlepiej smakuje na śniadanie. Delikatna i kremowa swój smak zawdzięcza też smażeniu na odpowiednim produkcie. Na czym smażyć jajecznicę? Popularne masło nie zawsze jest tu dobrym wyborem.
Jajecznica smaczna i pożywna
Co jadamy na śniadanie? Wiele osób rano przyrządza pyszną jajecznicę. Z dodatkiem szczypiorku i z pajdą świeżego chleba, jest najlepszym śniadaniem . Zanim jednak podamy to danie, jajecznicę musimy usmażyć. Zwykle sięgamy po masło , ale nie zawsze jest to odpowiedni wybór.
Ten produkt nadaje jajecznicy smaku i sprawia, że jest przyjemnie kremowa. Jednak masło ma miską temperaturę dymienia. Oznacza to, że szybko dochodzi do przypalenia się tłuszczu . Ten proces powoduje, że tłuszcz traci wartości odżywcze. Do tego psuje często smak jedzenia, bo można w potrawie wyczuć spaleniznę. Masło dymi już w temperaturze 150 stopni.
Na czym smażyć jajecznicę?
Przypalenie jajecznicy na maśle nie jest niczym dobrym. To nie tylko popsuje smak śniadania, ale będzie też groźne dla naszego zdrowia . Przypalone masło wydziela toksyny, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Dlatego jajecznicę powinniśmy smażyć na innym produkcie niż masło.
Dobrym wyborem będzie tu masło klarowane. Punkt dymienia osiąga w temperaturze 200-205 stopni . Można też sięgnąć po produkty, które mają mniej kalorii niż wspomniane wcześniej masło. Jajecznicę warto smażyć na oliwie z oliwek. Natomiast trzeba mieć na uwadze, że może ona trochę zmienić smak dania.
Jajecznicamoże być zdrowa
Jajecznicę można też usmażyć na oleju rzepakowym. Będzie to zdrowa i smaczna opcja. Dużo lepsza od smażenia jajek na maśle . Na pewno warto unikać smalcu do smażenia jajecznicy. Ten produkt jest bardzo tłusty i ciężkostrawny. Lepiej sięgnąć po inne tłuszcze.
Jajecznica usmażona na maśle klarowanym, oliwie z oliwek, czy oleju rzepakowym będzie apetyczna i zdrowa . Takie wartościowe śniadanie zapewni nam energię na cały dzień. Po takim posiłku z przyjemnością zaczniemy pracę. Pisaliśmy, co najlepiej dodać do kawy . Radziliśmy też, jakiego miodu lepiej nie spożywać .
Źródło: haps.pl