Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przesyp warzywa do woreczka i włóż całość do miski z wodą. Ktoś powinien dostać za to nagrodę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.01.2025 06:00

Przesyp warzywa do woreczka i włóż całość do miski z wodą. Ktoś powinien dostać za to nagrodę

warzywa w wodzie
Fot. YouTube/Webspoon PL

Od teraz warzywa oraz żywność będziesz przechowywać próżniowo. Co ciekawe zrobisz to bez użycia drogiej specjalistycznej zgrzewarki. Poznaj domowy sposób, a dowiesz się, że jest to możliwe i skuteczne. 

Jedzenie się nie zepsuje

Często zdarza się, że zostają nam resztki jedzenia, których z jednej strony szkoda wyrzucić, a z drugiej nikt z domowników nie ma już na nie ochoty. Na takie sytuacje świetnie sprawdza się pakowanie próżniowe, bo do woreczków trafia żywność, którą następnie można zamrozić. Dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Pakowanie tego typu można wykorzystać także do przechowywania sezonowych warzyw lub owoców. Niestety, nie każdy w swojej kuchni dysponuje urządzeniem przeznaczonym do odsysania powietrza z woreczków, a następnie ich sklejania. Istnieje jednak sposób na pakowanie próżniowe żywności bez użycia odpowiedniego sprzętu. Jak to w ogóle możliwe?

żywnośc w wordku.jpg
Fot. YouTube/Webspoon PL
Wlej miód do szklanki i włącz mikser. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Domowy sposób na próżniowe pakowanie warzyw

Pakowanie próżniowe bez użycia stosownego urządzenia jest możliwe, jeżeli wykorzystasz ten trik. Rozpocznij od pokrojenia warzyw, a następnie przełóż je do szczelnie zamykanego worka strunowego, ale nie zamykaj go. 

Do miski wlej wodę i umieść w niej worek i stopniowo zanurzaj go tak, aby ciecz nie przedostała się do środka. Kiedy woda wypchnie znajdujące się w worku powietrze, zamknij go. W ten sposób żywność została zapakowana próżniowo. 

 

Dlaczego warto pakować próżniowo jedzenie?

Nie wszyscy są zwolennikami pakowania próżniowego. To spory błąd, ponieważ ten sposób ma same zalety. Zapakowane próżniowo produkty, a nawet gotowe potrawy można zamrozić i przechowywać nawet przez rok. Należy jednak pamiętać, że termin ważności jest uzależniony od rodzaju zapakowanego w ten sposób produktu. Ważne jest, aby odpowiednio opisać opakowania i wpisać datę mrożenia. 

W dodatku jedzenie nie traci na smaku ani na jakości. Dlatego stosuj podany przez nas sposób, a będziesz cieszyć się nie tylko smakiem warzyw, ale też i innych produktów lub dań. 

Sprawdź także, jakie promocje przygotowało Dino oraz wypróbuj jeden z najstarszych przepisów na naleśniki

warzywa zapakowane próżniowo.jpg
Fot. YouTube/Webspoon PL