Miód pokrył się nalotem i pęcherzykami, lepiej go nie jedz. Prawda nie mieści się w głowie
Miód to fantastyczny dodatek do wielu rzeczy. Przede wszystkim do herbaty, bo naprawdę miło czasami odstawić cukier na bok i spróbować czegoś innego. Szczególnie że miód jest bardzo zdrowy. Niektórzy myślą jednak, że ten słodki przysmak nie ma daty ważności. Niestety nie jest to prawdą. Koniecznie zapoznaj się z tym, co się dzieje kiedy na miodzie powstaje nalot lub pęcherzyki.
Czy w Polsce są dobre miody?
Miód pasuje do herbaty, do kanapek oraz różnego rodzaju ciast. Oprócz tego, że jest przepyszny, to również bardzo zdrowy. Polska z dumą szczyci się swoją bogatą historią bartniczą — i nie bez powodu — nasze miody uchodzą za jedne z najlepszych na świecie. W rankingu najlepszych regionalnych miodów, przygotowanym przez znany kulinarny portal Taste Atlas wysoko, bo w pierwszej dziesiątce, znalazły się aż cztery polskie miody. To z pewnością jest ogromny powód do zadowolenia.
Dino obniża cenę jednego z najzdrowszych mięs. Jest wręcz napakowane żelazemJakie właściwości ma miód?
Oprócz niesamowitego, słodkiego smaku, miód ma również właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim zawiera składniki odżywcze, między innymi witaminy i minerały, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Ponadto posiada również właściwości przeciwbakteryjne. Dzięki dodaniu miodu do naszej diety wspomożemy nasz układ odpornościowy i poprawimy trawienie. Jeśli dokucza nam kaszel i ból gardła, ten smakołyk z pewnością to załagodzi.
Kiedy miód jest zepsuty?
Jednak nie jest tak kolorowo, jak mogłoby się wydawać. Miód nie jest długowieczny i może stracić swoje właściwości. Szczególnie jak pojawi się na nim nalot. Jeśli miód zmienił swój smak na kwaśny, a zapach na piwny, to znaczy, że zaczął fermentować. Biały nalot oraz pęcherzyki powietrza na powierzchni miodu mogą wskazywać na rozwój bakterii drożdżowych. Oczywiście istnieje możliwość odratowania takiego miodu poprzez podgrzanie go do temperatury 80°C, jednak ten proces niestety pozbawia go wielu cennych wartości odżywczych.
Sprawdź przepis na faworki od Anny Lewandowskiej. Zobacz, jakie ziemniaki są toksyczne.