Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może
Marynata do kurczaka jest idealnym rozwiązaniem na podkręcenie smaku mięsa. Magda Gessler proponuje prostą kombinację czterech składników, dzięki której kurczak wyjdzie obłędnie soczysty i aromatyczny. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Marynata potrafi sprawić, że mięso staje się przyjemnie kruche i soczyste. Z jej dodatkiem nie tylko schabowy będzie lepszy. Zaopatrzcie się w dobrej jakości mięso z kurczaka, świeże cytryny i czosnek, jogurt oraz oliwę. Przyrządzenie smacznej mieszanki do jego zamarynowania zajmie wam dosłownie chwilę.
Marynowany kurczak według Magdy Gessler
Zaproponowane przez restauratorkę połączenie smaków z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Nie ma bowiem chyba nikogo, kogo nie skusiłby delikatny kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Pysznej kompozycji smakowej dopełnią oczywiście sól i pieprz, których w żadnej kuchni nie powinno zabraknąć. P roporcje składników należy dobrać wedle własnego gustu. Jeżeli lubimy bardziej wyraziste dania, dodajmy więcej czosnku.
Pamiętajmy, że smak tej przyprawy i jej aromat zależy nie tylko od jej świeżości , ale też kraju pochodzenia. Więcej na temat zakupu dobrego czosnku pisaliśmy w tym artykule . Podpowiadaliśmy wam też już jak przygotować to warzywo , by maksymalnie skorzystać z jego dobroczynnych właściwości.
Jak przygotować marynowanego kurczaka?
Przede wszystkim ilość marynaty musi być wystarczająca. Mięso nie wyjdzie smaczne, jeśli nie zostanie pokryte miksem w całości. Jeśli bazą jest jogurt, powinno go być najwięcej. Oliwa ma za zadanie jedynie być nośnikiem smaku.
Skuteczność marynowania rośnie wraz z czase m, który mięso spędza w aromatycznej mieszance. W przypadku tej propozycji natarte smakową kompozycją mięso warto pozostawić na noc w lodówce. Można obłożyć je również świeżą cebulą.
Kolejnym krokiem będzie upieczenie lub usmażenie marynowanego kurczaka. W takiej postaci możemy go podać zarówno jako obiad — z surówką i ziemniakami — jak i w dowolnej sałatce. Zachęcamy, by samodzielne odnaleźć ulubione połączenie.
Źródło zdjęcia: canva/manyakotic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
-
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: kobieceinspiracje