Smakosze.pl Porady Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może
canva/iko636; TRICOLORS/East News

Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może

8 marca 2022

Marynata do kurczaka jest idealnym rozwiązaniem na podkręcenie smaku mięsa. Magda Gessler proponuje prostą kombinację czterech składników, dzięki której kurczak wyjdzie obłędnie soczysty i aromatyczny. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Marynata potrafi sprawić, że mięso staje się przyjemnie kruche i soczyste. Z jej dodatkiem nie tylko schabowy będzie lepszy. Zaopatrzcie się w dobrej jakości mięso z kurczaka, świeże cytryny i czosnek, jogurt oraz oliwę. Przyrządzenie smacznej mieszanki do jego zamarynowania zajmie wam dosłownie chwilę.

Marynowany kurczak według Magdy Gessler

Zaproponowane przez restauratorkę połączenie smaków z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Nie ma bowiem chyba nikogo, kogo nie skusiłby delikatny kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek.

Pysznej kompozycji smakowej dopełnią oczywiście sól i pieprz, których w żadnej kuchni nie powinno zabraknąć. P roporcje składników należy dobrać wedle własnego gustu. Jeżeli lubimy bardziej wyraziste dania, dodajmy więcej czosnku.

Pamiętajmy, że smak tej przyprawy i jej aromat zależy nie tylko od jej świeżości , ale też kraju pochodzenia. Więcej na temat zakupu dobrego czosnku pisaliśmy w tym artykule . Podpowiadaliśmy wam też już jak przygotować to warzywo , by maksymalnie skorzystać z jego dobroczynnych właściwości.

Jak przygotować marynowanego kurczaka?

Przede wszystkim ilość marynaty musi być wystarczająca. Mięso nie wyjdzie smaczne, jeśli nie zostanie pokryte miksem w całości. Jeśli bazą jest jogurt, powinno go być najwięcej. Oliwa ma za zadanie jedynie być nośnikiem smaku.

Skuteczność marynowania rośnie wraz z czase m, który mięso spędza w aromatycznej mieszance. W przypadku tej propozycji natarte smakową kompozycją mięso warto pozostawić na noc w lodówce. Można obłożyć je również świeżą cebulą.

Kolejnym krokiem będzie upieczenie lub usmażenie marynowanego kurczaka. W takiej postaci możemy go podać zarówno jako obiad — z surówką i ziemniakami — jak i w dowolnej sałatce. Zachęcamy, by samodzielne odnaleźć ulubione połączenie.

Marynowanego kurczaka można grillować
Marynowanego kurczaka można grillować

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieceinspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy