Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-11T192522.304

canva/Amarita

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?

19 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Czosnek pospolity jest niezastąpionym produktem w każdej kuchni. Od kilku lat na polskim rynku możemy znaleźć wiele jego odmian. Każda z nich ma swoich zwolenników. Zdradzamy, jak odróżnić polski czosnek od chińskiego i na co zwracać uwagę przy jego wyborze. Jednym z najważniejszych czynników jest aromat produktu.

Jaka odmiana czosnku jest najlepsza? Zarówno ta polska, jak i chińska ma zarówno swoich przeciwników, jak i zwolenników. Zastanawiasz się, jak je odróżnić i czym kierować się przy wyborze czosnku? Przygotowaliśmy dla Ciebie mały poradnik.

kotlety schabowe w sosie

Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie

CZYTAJ DALEJ

Czym różni się polski czosnek od chińskiego?

Chiński czosnek dość szybko zawojował polski rynek i szybko zyskał swoich zwolenników. Jednak jego przeciwnicy uważają, że to jego polski odpowiednik jest nie tylko smaczniejszy, ale również zdrowszy. Trudno stwierdzić, która ze stron ma rację. Warto jednak wiedzieć, jak odróżnić od siebie oba warzywa.

Pierwszą różnicę widać już gołym okiem - azjatycki czosnek jest większy, a jego kształt jest bardziej regularny. Uwagę zwraca również jego nadnaturalna śnieżnobiała barwa.

Chiński czosnek także zupełnie inaczej zachowuje się w obróbce kuchennej. Jego główki znacznie łatwiej się obierają, a ząbki są bardziej suche. Azjatycki czosnek nie wypuści również kiełków (o tym, jakie to ma znaczenie przeczytacie w tym artykule).

Kolejną cechą, po której możemy odróżnić chiński czosnek od polskiego jest brak charakterystycznego aromatu. Azjatycka odmiana warzywa pachnie po prostu o wiele słabiej. Który czosnek jest lepszy? Tutaj indywidualną decyzję zgodną ze swoimi preferencjami powinien podjąć każdy smakosz.

A w sezonie zimowym szczególnie warto skorzystać z dobroczynnych zalet tego produktu. Przepis na domowy syrop z czosnku znajdziecie tutaj.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T192655.711

źródło: canva/ RIta E z Pixabay

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Produkty

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >
mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >