Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-11T192522.304

canva/Amarita

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?

11 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Czosnek pospolity jest niezastąpionym produktem w każdej kuchni. Od kilku lat na polskim rynku możemy znaleźć wiele jego odmian. Każda z nich ma swoich zwolenników. Zdradzamy, jak odróżnić polski czosnek od chińskiego i na co zwracać uwagę przy jego wyborze. Jednym z najważniejszych czynników jest aromat produktu.

Jaka odmiana czosnku jest najlepsza? Zarówno ta polska, jak i chińska ma zarówno swoich przeciwników, jak i zwolenników. Zastanawiasz się, jak je odróżnić i czym kierować się przy wyborze czosnku? Przygotowaliśmy dla Ciebie mały poradnik.

kotlety schabowe w sosie

Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie

CZYTAJ DALEJ

Czym różni się polski czosnek od chińskiego?

Chiński czosnek dość szybko zawojował polski rynek i szybko zyskał swoich zwolenników. Jednak jego przeciwnicy uważają, że to jego polski odpowiednik jest nie tylko smaczniejszy, ale również zdrowszy. Trudno stwierdzić, która ze stron ma rację. Warto jednak wiedzieć, jak odróżnić od siebie oba warzywa.

Pierwszą różnicę widać już gołym okiem - azjatycki czosnek jest większy, a jego kształt jest bardziej regularny. Uwagę zwraca również jego nadnaturalna śnieżnobiała barwa.

Chiński czosnek także zupełnie inaczej zachowuje się w obróbce kuchennej. Jego główki znacznie łatwiej się obierają, a ząbki są bardziej suche. Azjatycki czosnek nie wypuści również kiełków (o tym, jakie to ma znaczenie przeczytacie w tym artykule).

Kolejną cechą, po której możemy odróżnić chiński czosnek od polskiego jest brak charakterystycznego aromatu. Azjatycka odmiana warzywa pachnie po prostu o wiele słabiej. Który czosnek jest lepszy? Tutaj indywidualną decyzję zgodną ze swoimi preferencjami powinien podjąć każdy smakosz.

A w sezonie zimowym szczególnie warto skorzystać z dobroczynnych zalet tego produktu. Przepis na domowy syrop z czosnku znajdziecie tutaj.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T192655.711

źródło: canva/ RIta E z Pixabay

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >