Wybitne kotlety mielone z niespodzianką są lepsze niż tradycyjne. Najsmaczniejsza propozycja na obiad
Kotlety mielone z niespodzianką są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Danie zaskoczy każdego soczystym mięsem doprawionym natką pietruszki i wybitnym farszem z pieczarek, sera i cebuli. Poznaj przepis na kotlety mielone z niespodzianką, nie ma lepszych.
Kotlety mielone z niespodzianką są o wiele smaczniejsze od tych przygotowywanych tradycyjnie. Pyszny farsz z pieczarek i sera sprawia, że kotlety są bardzo soczyste i pełne smaku, koniecznie musisz ich spróbować. Do kotletów podaj ulubione dodatki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Do kotletów mielonych z niespodzianką potrzebujesz kilku prostych składników, w tym pieczarki, cebulę, ser i natkę pietruszki. Do mięsa dosypuję również szczyptę suszonego majeranku, który nadaje wspaniały aromat i rewelacyjnie łączy się z resztą składników.
Kotlety mielone z niespodzianką smażę na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu, dzięki czemu każdy kotlet jest soczysty w środku, a z zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Nie dolewam oleju, kiedy kotlety są na patelni, ponieważ zimny tłuszcz wchłaniany jest przez mięso, przez co kotlety są później bardzo tłuste.
Pyszne kotlety mielone z niespodzianką, czyli z farszem z sera i pieczarek
Składniki na 3- 4 porcje:
-
500 g mielonego mięsa wieprzowego
-
jajko
-
100 g pieczarek
-
kawałek żółtego sera typu gouda
-
pęczek natki pietruszki
-
szczypta majeranku suszonego
-
cebula
-
łyżka masła
-
sól, pieprz
-
pół czerstwej kajzerki
-
kilka łyżek mleka
-
bułka tarta do obtoczenia
-
olej do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z serem i pieczarkami? Pyszna niespodzianka zachwyci każdego smakosza
Kajzerkę pokrusz i namocz w mleku, posiekaj drobno cebulę, natkę pietruszki, pokrój pieczarki, zetrzyj ser. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż, aż woda z grzybów odparuje, odstaw.
Mięso mielone przełóż do większej miski, wbij jajko, dodaj odciśniętą kajzerkę, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę majeranku, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Urwij kawałek masy mięsnej i rozpłaszcz. Włóż pieczarki z cebulą, oprósz startym serem i przykryj kolejną porcją mięsa, następnie uformuj kotleta.
Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut. Do kotletów mielonych z niespodzianką podaj buraki z chrzanem lub ogórki kiszone. Gorąco polecam również kremowe puree ziemniaczane , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Piszinger według przepisu babci Ani Starmach. 2 łyżki sekretnego składnika robią cały efekt
-
Klaudyna jest mistrzynią robienia ogórków kiszonych. Wyjawiła, co dorzuca do słoika
Źródło: swojskiejedzonko.com