Smakosze.pl Przepisy Wybitne kotlety mielone z niespodzianką są lepsze niż tradycyjne. Najsmaczniejsza propozycja na obiad
canva/boiling, Getty Images

Wybitne kotlety mielone z niespodzianką są lepsze niż tradycyjne. Najsmaczniejsza propozycja na obiad

17 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety mielone z niespodzianką są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Danie zaskoczy każdego soczystym mięsem doprawionym natką pietruszki i wybitnym farszem z pieczarek, sera i cebuli. Poznaj przepis na kotlety mielone z niespodzianką, nie ma lepszych.

Kotlety mielone z niespodzianką są o wiele smaczniejsze od tych przygotowywanych tradycyjnie. Pyszny farsz z pieczarek i sera sprawia, że kotlety są bardzo soczyste i pełne smaku, koniecznie musisz ich spróbować. Do kotletów podaj ulubione dodatki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Do kotletów mielonych z niespodzianką potrzebujesz kilku prostych składników, w tym pieczarki, cebulę, ser i natkę pietruszki. Do mięsa dosypuję również szczyptę suszonego majeranku, który nadaje wspaniały aromat i rewelacyjnie łączy się z resztą składników.

Kotlety mielone z niespodzianką smażę na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu, dzięki czemu każdy kotlet jest soczysty w środku, a z zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Nie dolewam oleju, kiedy kotlety są na patelni, ponieważ zimny tłuszcz wchłaniany jest przez mięso, przez co kotlety są później bardzo tłuste.

Pyszne kotlety mielone z niespodzianką, czyli z farszem z sera i pieczarek

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • jajko

  • 100 g pieczarek

  • kawałek żółtego sera typu gouda

  • pęczek natki pietruszki

  • szczypta majeranku suszonego

  • cebula

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • pół czerstwej kajzerki

  • kilka łyżek mleka

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety mielone z serem i pieczarkami? Pyszna niespodzianka zachwyci każdego smakosza

Kajzerkę pokrusz i namocz w mleku, posiekaj drobno cebulę, natkę pietruszki, pokrój pieczarki, zetrzyj ser. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż, aż woda z grzybów odparuje, odstaw.

Mięso mielone przełóż do większej miski, wbij jajko, dodaj odciśniętą kajzerkę, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę majeranku, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Urwij kawałek masy mięsnej i rozpłaszcz. Włóż pieczarki z cebulą, oprósz startym serem i przykryj kolejną porcją mięsa, następnie uformuj kotleta.

Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut. Do kotletów mielonych z niespodzianką podaj buraki z chrzanem lub ogórki kiszone. Gorąco polecam również kremowe puree ziemniaczane , smacznego.

Kotlety mielone z niespodzianką
canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: swojskiejedzonko.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy